Съмнявам се, че Европа ще успее да си купи миграционно

...
Съмнявам се, че Европа ще успее да си купи миграционно
Коментари Харесай

Чуков: Мигрантите обръщат вътрешнополитическата ситуация в държавата-приемник

„ Съмнявам се, че Европа ще успее да си купи миграционно успокоение, тъй като има прекалено много страни. Сега се приема нов правилник - срещу инструментализацията на миграцията. Искат да одобряват изключителни правила, които да разрешат, в случай че някоя страна реши да прати мигранти, с цел да изнудва друга, това да стопира ред европейски наставления и да ги трансформира, с цел да няма обвързване да се дава леговище ". Това съобщи някогашният зам.-вътрешен министър Филип Гунев в предаването „ Твоят ден " по NOVA NEWS.

Европа няма потребност от 280-те милиона мигранти, подхожда се наивно с концепцията да има легални канали за миграция, изясни той.

„ Поставени сме в обстановка, в която стотици хиляди стопански мигранти би трябвало да ги изхранваш месеци и години, да гледаш скъпоструващи каузи и най-после се стига до там, че Европа има по 4-5 000 решения икономическите мигранти да бъдат връщани, само че едвам 20% от тях биват връщани. В Съединени американски щати последните месеци обстановката е сходна на тази на Европа. Международният режим, който разрешава на икономическите мигранти да аплайват за леговище, подкопава опцията на същинските бежанци да търсят леговище, тъй като се смесват потоците, само че и се унищожава системата ", сподели Гунев.

Бившият зам.-вътрешен министър сподели, че мигрантският напор в цяла Европа тази година е голям. „ Почти е съпоставим с вълната от мигранти през 2016-та година. В Европа за първите 8 месеца са хванати 250 000 незаконни мигранти и има над 800 000 подадени молби за бежански статут. До края на годината те ще минат над 1 млн., което е сравнимо с 2015-та година. Мигрантите влизат отвред в Европа, освен през България и Гърция, само че най-големият поток тази година е през Италия. Предотвратените над 150 000 опити за нелегално влизане в страната ни е най-високият % за мигрантски напор до момента ", сподели Гунев.

Филип Гунев дефинира интернационалните опити да се построи буфер за голямата вълна от мигранти към Европа като „ търговия ". За Тунис желаеха 1,6 милиарда евро, дадоха им 900 млн. евро, посочи и Чуков. За Турция се отделят повече милиарди, сподели някогашният зам.-вътрешен министър.

Анализаторът Владимир Чуков разказа разнобоя за политиката към мигрантите в самата Европа. „ Германия има една политика, Италия и Гърция - друга. Ние с румънците опираме пешкира, нямаме потребен ход ", сподели Чуков.

Според Чуков всяка година обстановката се утежнява. „ В Сирия има преразпределение на териториите и всекидневно на територията на Ливан минават стотици млади сирийци. Цифрите са убийствени. Тези хора основават проблем освен на нас в България. Когато мигрантите стъпят в съответната страна, те обръщат вътрешнополитическата обстановка ", сподели Чуков.

По думите му Австрия се причисли към антибългарския блок (срещу влизане на България в Шенген и еврозоната) по времето на социалдемократите. „ Последният кмет на Виена социалдемократ слагаше в подстъпите към Виена билбордове с текстове от Корана, с цел да се срещнат туристите с ислямската просвета. След като през 2015/16-та година пристигна огромна мигрантска вълна, от този момент в Австрия са единствено десни политици на власт ", сподели анализаторът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР