Самбука ликьор е алкохолна напитка с аромат на анасон, която

...
Самбука ликьор е алкохолна напитка с аромат на анасон, която
Коментари Харесай

Ликьор Самбука - италианско вдъхновение с анасонов вкус

Самбука ликьор е алкохолна напитка с мирис на анасон, която обичайно се създава в Италия. Ликьорът е бистра течност с присъщ мирис и алкохолно наличие към 38-42%. Направен е от алкохол, захар, анасон, бъз и билки, само че точната рецепта на производителя се пази в загадка.

Методът за производството на напитката е сходен на метода за произвеждане на пелин: Първо се приготвя инфузия и по-късно се дестилира.

Появата на алкохола е покрита с митове. В една от тях се споделя, че откакто италианският селяндур инцидентно сложил в мастика цветя и плодове на черен бъз и се получила по този начин известната напитка. Фермерът взема решение да разгласи продукта и това станало по време на сватбата на щерка му. Гостите били почерпени и се насладили на новата напитка.

Смята се, че името Самбука идва от ар от черния бъз. Той се прибавя към напитката, с цел да се направи по-приятен усет на анасоновия ликьор. Тази версия е един от най-правдоподобните, само че компанията Molinari, която е най-големият производител на самбука, отхвърля ролята на черния бабски език, думата «zammut» - която в превод значи анасон.

Самбука ликьор има своя лична история. Анасоновата напитка е била известна на античните римляни, които я употребявали за медицински цели, както и за развлечение. Модерната Самбука е направена от италианци. Първата алкохолна напитка под същото име е основана през 1851, с помощта на Luigi Manzi.

През 1945 г Angelo Molinari смесва билкови отвари с виновност и алкохоли и създал рецепта въз основата на анасон. Така се счита, че изобретил по този начин наречената Sambucа. Той основава дребна компания за произвеждане на напитката.

 самбука

Тази компания към момента държи към 70% от международното произвеждане на Самбука. За да притегли вниманието към напитката, Molinari предлага необикновен метод на изразходване: в чаша се слагат три кафени зърна и по-късно се подпалва. Чрез този автентичен способ Самбука става обичана на италианските бохеми.

В Италия Самбука не се смята просто за народен артикул. Към тази течност има и по-специално отношение. Първо, Самбука се произвеждала извънредно и единствено за вътрешни цели и консумация, а по-късно стартира и да се изнася в чужбина. Напитката е харесвана както от мъжете, по този начин и от дамите.

В наши дни съществуват три типа Самбука - бяла, черна и алена.

Бяла- това е обичайна Самбука, която е бистра течност и е от най-често срещаният вид. Тя се съчетава съвършено с еспресо, както и с плодове и десерти. Самбука може да се сервира с риба и месни ястия, също и със сирене.

Червена- напитката е с блестящо червен цвят, която ѝ придават плодовете вложени в нея. Тя е и с доста прелестен плодов послевкус.

Черна - тази напитка е с тъмносин до черен цвят, който се получава посредством добавяне на дестилат от женско биле и подправки.

Поради съществуването на доста етерични масла, Самбука има доста потребни свойства. Напитката има удобен резултат върху положението на човек със мощна кашлица, тя оказва помощ и при настинки.

Алкохолът в напитката ускорява имунната система и покачва секрецията на храносмилателните жлези. Самбука се употребява и за подготвяне на разнообразни коктейли. Напитката върви добре с цитрусови плодове, постоянно коктейлът се сервира в чаша украсена с комат лимон. Също по този начин, течността постоянно се сервира с месо, риба и десерти, сирена и плодове. Често Самбука се прибавя към кафето, което придобива несравним усет.

Алкохолът се употребява по разнообразни способи. Например в Италия, той може да се пие con mosca, което значи под мухите. Напитката се сервира с три зърна кафе: едно зърно е знак на здраве, второто - за щастието, и третото – за благосъстояние.

Най-ефектен метод за пиенето на този ликьор е при запалване. Самбука се възпламенява в чаша с дебело дъно и се накланя, тъй че стените и да горят, по-късно се пие гореща.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР