Салатата от цикория, освен че ще ви поддържа по-фини и

...
Салатата от цикория, освен че ще ви поддържа по-фини и
Коментари Харесай

Ето го суперзеленчукът, който може да ни предпази от деменция

Салатата от цикория, като се изключи че ще ви поддържа по-фини и във форма, може да ви защищити и от деменция, настояват учени. Някои съставни елементи от този зарзават служат като средство за предварителна защита против загубата на паметта – един от най-ранните признаци на болестта.

Киселината, съдържаща се в цикорията, може да помогне за предотвратяването на образуването на бучки, известни и като амилоидни плаки в мозъка. Те са считани за признак на заболяването, която визира способността на мозъка да работи дейно.

Експерти считат също по този начин, че веществото, което може да бъде открито и в марулите и глухарчето, може да се употребява за в бъдеще, с цел да се предотврати натрупването на такива плаки.

Китайски учени са разкрили след поредност от изследвания, че киселината от цикория работи, като блокира нездравословните процеси в мозъка, причиняващи амилоидните плаки. Самите формирания се появяват в протеиновите гънки на мозъка. Те имат отровен резултат върху главния орган, който предизвиква и самата загуба на паметта.

За да проучат главно резултатите на киселината, специалистите употребявали три групи от лабораторни мишки. Към менюто на първите бил прибавен липополизахарид, на вторите се давала киселина от цикория, а на третите била добавена композиция от двете субстанции.

След две седмици учените изследвали способността на гризачите да запомнят по какъв начин да отидат по най-прекия път до храната си, като в това време заобикалят избрани трудности. Мишките, които имали липополизахариди в организма, се справили най-зле. Трябвало им най-вече време, с цел да открият избраната платформа, по която да стигнат до храната си.

Респективно мишките, които получавали композиция от двете субстанции, решили поставените им задания с към 24% по-бързо. А представителите на третата група, които приемали единствено киселина от цикория, се справили с цели 64% по-добре от първата група.

В предходно свое проучване учените от университета Йанглинг откриха, че вероятността средностатистически човек да развие деменция след 60-та си годишнина е също толкоз висока, колкото е при хората, родени със характерния ген, който я предизвиква. Сега те се надяват въз основата на киселината от цикория да разработят дейно средство, с което да предотвратят появяването ѝ изобщо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР