Салах Абдеслам, осъден на доживотен затвор без право на замяна

...
Салах Абдеслам, осъден на доживотен затвор без право на замяна
Коментари Харесай

Атентаторите от Париж няма да обжалват присъдите си

Салах Абдеслам, наказан на пожизнен затвор без право на подмяна за ролята му в атентатите от 13 ноември 2015 година в Париж, няма да апелира присъдата си, разгласи през днешния ден за Франс прес основният прокурор на Париж Реми Ейц.

" Нито един от двадесетте подсъдими не апелира ", съобщи Ейц. " Националният прокурор за битка с тероризма и основният прокурор при апелативния съд на Париж също не са внесли митинг против това решение ", се споделя в изказване на Ейц.

Решението на профилирания съд в Париж " закупи през днешния ден финален темперамент и няма да има развой за обжалване ", уточни още прокурор Ейц.

Десетдневният период за обжалване изтече в среднощ, показва Агенция Франс Прес.

На 29 юни в края на " исторически " съвсем десетмесечен развой Салах Абдеслам стана петият човек във Франция, наказан на пожизнен затвор без право на подмяна – най-тежката глоба в наказателния кодекс. Освен него бяха съдени още 19 души. Всички те получиха присъди от две години отнемане от независимост до пожизнен затвор. Петима от тези 19 души са считани обаче за мъртви.

По време на процеса единственият оживял член на джихадисткия отряд, лишил живота на 130 души и ранил стотици в Париж и в предградието Сен Дени, твърдеше, че от човечност се отказал да задейства колана си с експлозиви в парижки бар през вечерта на офанзивите. Поясът с експлозиви, който Абдеслам носел, " не е бил изправен ", което слага " под съществено подозрение " изказванията му, че се е " отказал " да го взриви, уточни обаче съдът в текста на правосъдното решение по делото.

Съдебният състав призна 32-годишния французин за отговорен за " съучастничество " в закононарушенията, осъществени на столичния стадион " Стад дьо Франс ", в парижки кафенета и в концертната зала " Батаклан ".

Защитата на основния обвиняем безрезултатно пледира против това " постепенно осъществяване на смъртно наказване ", целящо " дефинитивно обезвреждане на зложелател ", а не на човек, " еволюирал " по време на делото.

Нападенията от ноември 2015 година са най-смъртоносните, осъществявани във Франция в спокойно време, отбелязва Асошиейтед прес. Двамата юристи на Абдеслам споделиха, че клиентът им е решил да не апелира, по аргументи, които " единствено той самият знае ". В днешно взаимно изказване двамата бранители на Абдеслам обявиха, че присъдата е " неприемлива ", само че допълниха, че почитат решението на лицето, което съставляват.

В показанията си пред съда Абдеслам сподели, че е бил включен в последния миг към деветчленния екип, който се разпръснал във френската столица преди седем години, с цел да извърши координирани набези на голям брой места. Абдеслам сподели, че влезнал в бар с експлозивите, прикрепени към тялото му, само че трансформирал решението си и деактивирал детонатора, оповестява още АП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР