Съкрушителен удар, преразпределяне на пазара или освежаване на структурите представлява

...
Съкрушителен удар, преразпределяне на пазара или освежаване на структурите представлява
Коментари Харесай

Поредно разбутване на наркопазара

Съкрушителен удар, преразпределяне на пазара или ободряване на структурите съставлява интензивността на прокуратурата против наркомрежите в последните месеци? Последният важен триумф беше регистриран тази седмица с ареста на повече от две дузини мъже в четири столични квартала. От Специализираната прокуратура оповестиха, че дейностите са по следствие на незаконна група в София, основана за рекет, имотни измами и разпространяване на опиати.

Главният прокурор Иван Гешев посети столичния квартал „ Левски “ и беседва на терен пред камерите с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов и с шефа на ГДБОП Любомир Янев. От държавното обвиняване оповестиха, че шефът му е поздравил полицейските чиновници, взели участие в осъществените претърсвания и арести, а в имейл до медиите бяха прикачени фотоси и малко видео от YouTube канала на прокуратурата. Анонсирано беше, че в идващите дни ще бъдат оповестени детайлности за интервенцията и повдигнатите обвинявания.

Дали интензивността против наркопазара е нова или реновирана може единствено да се гадае.

Съмнителен е обаче методът

на полицейските, следствените и правосъдните органи по делата против наркогрупите. Не поради използването на информация от контингента като действен прийом и свидетелски показания, което е наложително за противодействието против крими контингента. А поради странните резултати, до които се стига все по-често по делата против проведени незаконни групи за наркоразпространение.

Вятърът на смяната издуха със мощен полъх през юни управлението на отдел "Наркотици " в ГДБОП. Цветан Панков, заместникът му Кирил Ванков и още един чиновник бяха арестувани, до момента в който медиатор им връчвал

рушвет с белязани банкноти.

Успехът беше разгласен от Гешев в компанията на тогавашния вътрешен министър и някогашен началник на Столична дирекция на вътрешните работи Младен Маринов. Според проверяващите, неведнъж награждаваният за положителни резултати в полицейската активност Панков, осигурявал чадър на наркогрупи за сметка на техни съперници. А словото на основния прокурор беше като приятелски съд преди процеса.

"Това е, меко казано, грозно. Ти да оказваш подпомагане за решение проблеми на наркогрупи, да им обещаваш логистика, да им обещаваш или да осъществяваш дейности във връзка с техни съперници, да предаваш доверието на своите сътрудници в интернационален мащаб и доста друга широкоспетърна престъпна активност. Резултатът от това е, че потърпевшите са български жители. Във всяко стадо има мърша, както е споделил народът. Въпросът е, че ние би трябвало да отстраняваме тези, които работят за престъпността, а не против престъпността ", съобщи Гешев и пояснени, че реализация от подобен размер

в новата история на България не се е случвала.

Говорителката на прокуратурата Сийка Милева пък добави, че незаконната група работила от 2018 година, до момента в който обвинените лица осъществявали съдействието с задграничните служби. В резултат били провалени доста следствия посредством приключване на секретна информация. Групата била разкрита със съдействието на разположение, което е било изнудвано и години наред е давало подкупи в размер на 5000-10 000 лева, получавайки против това информация по кое време и къде да се скрие, с цел да не бъде арестуван.

Часове преди формалния си брифинг,

Гешев дебютира в обществената мрежа "Тиутър "

и първият му туит бе точно новината за арестите в ГДБОП.

В поста си, илюстриран със фотография на Цветан Панков, основният прокурор разгласи: "Времето на недосегаемите свърши! Независимо къде и още по-малко в случай че се отнася до най-висшият чиновник за битка с наркотрафика. Поздравление за работата на "Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи и на Специализирана прокуратура! "

Последва приветствие и от премиера Бойко Борисов, не по-малко изкушен от контрола върху Министерство на вътрешните работи. "Поздравявам ви. Приемаш оставките, предлагаш ново управление и продължавате напред. Както съм казвал постоянно, би трябвало да си почистим къщичката. Без взаимни отстъпки към всички! "

Часове по-късно,

ГДБОП напълно остана без висши началници,

тъй като шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов подаде оставка. Същото стори заместник-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Георги Арабаджиев.

Прочитът на ставащото беше предстоящ: на мушката са кацнали фрагменти, близки до някогашния вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. В послание до чиновниците на ГДБОП, Спиридонов се опита да опровергае тази теза, демонстрирайки пределна въздържаност: "Днешният случай предизвика решението ми да се отдръпва от заемния пост и да поема отговорността за случилото се. Смятам, че това е честен и логически акт ".

Никой не загатна обаче за връзка на кадровите рокади и арести с откритите след "случайна инспекция " месец по-рано в Студентски град 360 кг. кокаин с висока непорочност и предопределен за експорт. Доколко инцидентна е била инспекцията - не е ясно. Но е несъмнено, че щом

резултатът от нея не е затулен, някой ще изгори тежко.

В качеството си на юрист на Кирил Ванков пък някогашният вътрешен министър Емануил Йорданов разяснява обстановката надалеч по-убедително от ръководещите силовите структури.

"Имаме двама служители на реда с дълъг професионален стаж и безупречни професионални биографии. Срещу тях застават петима души - наркопласьори, които са разследвани от тях. Тези наркопласьори са подсъдими по друго дело в профилирания съд. Те се появяват по неповторим метод. Всички те са оповестени за национално търсене и когато са арестувани двамата служители на реда, се появяват и дават показания пред арбитър. Оказва се, че сме склонни да имаме вяра на наркопласьорите, а не на служителите на реда ", заключи Йорданов. С добавката, че при едно влизане на делото в съда ще падне огромен смях при показанията на наркопласьорите, само че служителите на реда няма да се смеят, тъй като ще са лежали с месеци в ареста.

В последното съвещание предходната седмица по най-голямото до момента дело против незаконна наркогрупа, наречена "Фирмата ", смях не падна. За сметка на това обаче десетките подсъдими и юристи бяха сюрпризирани от решението на съда

да пусне на независимост единия от тарторите й - Радмил Ранов.

Популярният от разлепените анонимно преди години плакати със фотоси на наркобосове (в които се твърдеше че парадират с имената на Борисов и Цветанов) мъж с прякора Радо Ланеца беше разгласен за търсене в продължение на месеци. Но, вместо да бъде задържан при появяването си в края на следствието, съдът го пусна от "зандана ". Първоначално - под домакински арест, а в този момент дефинитивно - против гаранция от 10 000 лв.. лв.. С претекста за липса на имущество, влошено здравословно положение и потребност да бъде опериран.

По същото дело, един от тайните очевидци показва съответно лице, което му е декларирало в прав текст: "Няма кой да ни пипне, доста сме мощни! Младен Маринов е зад нас! "

Според същият неизвестен очевидец,

МВР-чадърът коствал на "Фирмата " по 100 000 лева на месец.

А при среща с Радо Ланеца - във връзка негово искане за пролонгация на един от траншовете поради забавена доставка - Маринов отсякъл: "Не ме интересува! Месецът си и месец - датата ви пристигна. Това е сделката и тя не се трансформира! "

При тези връзки напускането на различен основен управителен кадър на ГДБОП - някогашния шеф на "Киберпрестъпност " в ГДБОП Явор Колев мина "безпроблемно ". Последва обаче ударът против Васил Божков, който завари Колев в закритата към този момент Държавна комисия по хазарта като представител на ДАНС. В резултат, Явор Колев се елементарни и с този пост, а наскоро съобщи, че за напускането му нямало напън - бил решил рестартира живота си и по делото против хазартния необут го викали единствено като очевидец.

За публиката остава единствено чувството, че при следващото огромно почистване на полицейско-съдебната "къщичка " не узнава даже една хилядна за планините от насъбрани и укривани мръсотии.

Емил Радков

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР