Съкровището на Тодор Живков за първи път се показва в

...
Съкровището на Тодор Живков за първи път се показва в
Коментари Харесай

Вижте съкровището на Тато. Дарове от диктатори

Съкровището на Тодор Живков за първи път се демонстрира в изложбена зала. Колекцията от дарове на Тато, събирана цели 35 години, е шлагер в една от изложбените зали на Созопол.  



Скъпите движимости са дарявани в продължение на десетилетия след гостувания на държавни глави у нас или след държавни визити на някогашния първи в разнообразни страни.



Повечето от прелюбопитните блага са били пръснати в родния град на Тато - Правец, в Националния исторически музей, както и в домовете на членове на фамилията му. Изложбата показва за посетителите близо 80 от подаръците за някогашния държавен глава. Живков е поддържал другарски връзки с доста от президентите, монарси и диктатори на страни от всички континенти, а при всяка среща, които са били по няколко на година, държавните глави са си разменяли дарове.



Сред подаръците са химикалка от папа Йоан Павел Втори, статуетки на божества от Африка, както и сребърни свещници от Азия и арабските страни.



В сбирката има дарове от срещите на Тодор Живков с Леонид Брежнев, измежду които - ювелирен транспортен съд, поръчан особено за българския държавен глава. Също по този начин фруктиера от кристал със сребърен обков, аметист от Михаил Горбачов и африкански бокал от махагон. Един от подаръците от многократните срещи сред Живков и Муамар Кадафи пък е седло за камила.



Колекцията съдържа сервизи за чай с инкрустирани камъни от палестинския водач Ясер Арафат, както и съдове за плодове от Ким Ир Сен. Приятелството с министър-председателя на Индия Индира Ганди е засвидетелствано с няколко знакови подаръка, един от които - дребен модел на Тадж Махал. След среща с японското императорско семейство пък Тодор Живков се снабдява с достоверен самурайски аксесоар. Сред подаръците са още предмети от български градове и работен колективи.



„ Най-интересният монумент е дубликат на Евангелие от 17 век, дружно с юбилейна сбирка от златни монети, подарена от Българската национална банка ”, сподели шефът на Археологически музей в Созопол Димитър Недев, представен от Нова тв.



„ Зад тези дарове стои една дипломатическа куртоазност, само че по този начин или другояче България през този интервал имаше своите дипломатически триумфи ”, изясни още Недев.

Експозицията, наречена „ Епопея на отминалото настояще ”, ще остане отворена за гости в Созопол до 15 септември.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР