Сакраменто/София. Понеделник, 12.10 време в епицентъра, земетресение с магнитуд 6.2

...
Сакраменто/София. Понеделник, 12.10 време в епицентъра, земетресение с магнитуд 6.2
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетръсна активност около Северна Калифорния и свързани въпроси

Сакраменто/София. Понеделник, 12.10 време в епицентъра, земетресение с магнитуд 6.2 удря Северна Калифорния. В продължение на едно денонощие от сеизмичната интензивност се случва единствено един трус с магнитуд по-голям от 3.5. Този трус слага начало на интензивност с характерности, разнообразни от серията вторични събития, последвали мощното земетресение, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

Земетресението с магнитуд 6.2 (магнитудните оценки на Американския и Европейския център съвпадат) е с епицентър в акваторията на Тихи океан на към 40-45 километра (км) против крайбрежието на Калифорния. Около 6 чáса по-рано на двадесетина километра в източна посока и съвсем толкоз до калифорнийската суша, в акваторията на Тихи океан е записано земетресение с магнитуд 4.0; това събитие би могло да се смята за предвестител на започващата подокеанска интензивност.

В тихоокеанската акватория и на територията на Северна Калифорния в сектор, разпрострян се на 50 километра от земетресението с магнитуд 6.2 и източно от неговия епицентър, за миналото денонощие са регистрирани 47 труса с магнитуд 2.5 и по-голям. Както се вижда на илюстрацията (съставена е в Калифорнийския център), епицентрите на случилите се събития образуват две групи. Около четвърт от тях следват посока запад-изток и се генерират в дълбочинен период 8-20 км под океанската повърхност; появяването им е обвързвана съгласно учените от Калифорния, с активизиране на зоната на фрактури наричана Мендосино. Зоната Мендосино отделя една от крайбрежните микроплочи от тихоокеанската тектонска плоча и се характеризира с хоризонтални придвижвания. Останалите земетресения са разпределени в направление северозапад-югоизток, като са артикул на дълбочини сред 20 и 27 километра под повърхността на Северна Калифорния; най-силен измежду тях е трус с магнитуд 4.5, станал 70 минути след мощното подокеанско земетресение.

Дали земетресенията, образуващи континенталната област на сеизмична интензивност, са афтершокове? Според класическата научна формулировка – не, тъй като не се създават от структурите, обуславящи реализацията на земетресението с магнитуд 6.2. От друга страна, появяването им синхронно със серията, последвала мощното земетресение, е допустимо да се дължи на предаване на напрежения до територии на сушата посредством още неразучени структурни взаимоотношения.

Както оповестява локалната преса “Щетите са минимални ”. Според Геоложки изследвания на Съединени американски щати “повече от 4200 души от Сан Франциско и долината Сакраменто оповестиха, че са усетили труса ”. Информация от уеб страницата на Геоложки изследвания гласи във връзка мощното океанско земетресение: В най-близкото населено място Петролия – на 40-45 км от епицентъра – единични сведения основават активност от VII-VIII степен по 12-степенната скáла; за въздействието във Ферндале, ситуиран на 50-60 км североизточно от епицентъра, сведения от 90 очевидци поддържат резултат от разтърсване с активност достигаща VII степен. В обстановка на оптималната активност от VII степен, повредите са поправими. Сътресения са усетени на изток до над 520 км в щата Невада, на север – до към 840 км през щата Орегон и в щата Уошингтън, на юг – в Лос Анжелис и до към 1000 км в региона на Сан Диего.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР