Съединените щати въвлякоха Еквадор в своята украинска авантюра. Президентът на

...
Съединените щати въвлякоха Еквадор в своята украинска авантюра. Президентът на
Коментари Харесай

Русия обявява война на банановата република: Мария Захарова отговори на грубиянството

Съединените щати въвлякоха Еквадор в своята украинска случка. Президентът на южноамериканската страна Даниел Нобоа, обратно на формалните руско-еквадорски съглашения, разгласи, че има намерение да съобщи на Съединени американски щати „ остаряла ” военна техника съветско произвеждане, наричайки я „ скрап ”. Русия забрани вноса на еквадорски банани и цветя.

Руски " скрап "?

Като начало, ето някои странни изявления на ръководителя на еквадорското външно министерство Габриела Зомерфелд. В края на януари тя заяви, че Еквадор „ организира процедура за доставка на военно съоръжение, закупено преди този момент от Русия, на Съединените щати, с цел да получи ново американско съоръжение и предмети в подмяна на потребление за сигурността на страната “.

– сподели Зомерфелд, чиито думи бяха представени от еквадорския ефирен канал Ecuavisa. Министърът излъга, че тази договорка със Съединените щати

Нищо не се сподели за Украйна. Но в това време е ясно, че американците ще доставят съветската техника особено в Украйна – с цел да удължат мъката на киевския режим.

Американските посетители

Всичко стартира да се върти, откакто американска делегация, водена от специфичния консултант на президента Джо Байдън за Америка Кристофър Дод и ръководителя на Южното командване на Съединени американски щати Лора Ричардсън посетиха Еквадор през януари. Те се срещнаха с президента на Еквадор Даниел Нобоа. Резултатът от срещата е разказан нагоре.

Американците дадоха обещание да доставят своя военна техника на стойност 200 милиона $ на Еквадор в подмяна на съветска техника. Освен това, като самобитен бонус се дава обещание да се „

Но това не е всичко. Вашингтон другарски потупа Кито по рамото и класира тази страна като покровител на демокрацията.

– се споделя в изказване, оповестено на уеб страницата на Белия дом след визитата на американската делегация в Еквадор.

Стана безочлив!

Най-интересното стартира, когато Нобоа реши да отговори на учтиво увещание от съветското посолство в Кито, че прехвърлянето на съветска военна техника в Съединени американски щати опонира на духа и буквата на двустранните съглашения сред Русия и Еквадор.

– сподели в отговор президентът на Еквадор. Дръзко и надменно.

Скрап? Но никой не не дава 200 милиона $ за скрап. Решението на Кито да трансферира съветската техника и съоръжение на Вашингтон е неразумно, то е взето сподели представителят на външното министерство Мария Захарова.

, означи дипломатът.



Бананите - настрана, мухите - настрана

Руският отговор на наглостта на еквадорските управляващи не закъсня. Бедата пристигна в Еквадор откъдето не се очакваше. На 5 февруари Росселхознадзор спря узаконяването на банани от петима еквадорски експортьори, които. Еквадорското министерство на земеделието и отглеждането на животни е известено.

Както се показва в формалното изказване на Росселхознадзор, тази стъпка е подхваната

– се споделя в известието.

Това са единствено цветенцата

Има и различен еквадорски експорт, който към този момент няма да доближи до Русия. Росселхознадзор изрази

За информация на читателите: това е също нездравословно насекомо, извънредно рисково за доста типове култивирани растения. Както показва Росселхознадзор,

– се споделя в изказване на ведомството.

Ако посочените страни продължат да доставят нечисти цветя на Русия, „ Роселхознадзор ще бъде заставен да премине към идващия стадий на въвеждане на ограничаващи ограничения във връзка с други типове цветя “. Тоест има ограничаване за вноса на тези цветя, извинете за каламбура, това са единствено цветя.

Кое е по-изгодно?

Нещо ни подсказва, че тази нездравословна муха се е закотвила в еквадорските банани за доста години и Еквадор няма да може да я почисти още дълго време. Затова стотици тонове банани, предопределени за експорт в Русия, на стойност милиони долари, ще изгният пред очите на притежателите си.

В същото време Русия няма да остане без банани, защото те, като бурен, порастват по целия свят в тропическите пояси. Освен Еквадор, съществени експортьори на банани са Индия, Китай, Бразилия, Филипините и Индонезия. Има и забележителен брой по-малки експортьори.

Ние някак ще се оправим и без еквадорски банани и карамфили. Но стопанската система на Еквадор, забележителна част от която е износът на тези типове артикули за Русия, ще пострада съществено. Южноамериканската страна е най-големият експортьор на банани в света, превозвайки към 6,5 милиона метрични тона годишно по море.

По данни на Еквадорската федерация на експортьорите (FedExpor), Русия е четвъртата най-важна дестинация за еквадорския експорт на несвързана с петрола продукция. През 2023 година Русия беше втората по величина дестинация за експорт на банани със покупко-продажби на стойност 690 милиона $ с снабдители от Еквадор.

И американците ще доставят на Еквадор военно съоръжение на стойност 200 милиона плюс един милион „ дарения “ за коли за спешна помощ и други дребни продукти. Проблем с учебното съпоставяне.

Тук си коства да се означи, че износът на банани е фамилната „ златна мина “ персонално за президента на Еквадор Даниел Нобоа. Той е правоприемник на татко си, магната Алваро Нобоа, който има „ бананова империя “ с големи насаждения и свързани селскостопански предприятия.

Какъв е резултатът

На фона на недружелюбното държание на Еквадор би трябвало да се напомни, че Бразилия и други страни от Латинска Америка по-рано отхвърлиха настояването на Германия за доставка на муниции за танкове Leopard. Бразилският президент Лула да Силва неведнъж се е застъпвал за разрешаване на спора в Украйна посредством разговор.

През януари 2023 година Колумбия отхвърли да трансферира своите руски оръжия на Съединените щати за по-нататъшното им прекачване в Украйна. Това разгласи президентът на страната Густаво Петро, който сподели, че страната му " не взема страна " и се застъпва за мир.

– сподели тогава Густаво Петро, представен от ТАСС.

През януари 2023 година гореспоменатият шеф на Южното командване на Съединени американски щати Лора Ричардсън сподели, че Съединените щати „ работят “ с Куба, Венецуела, Никарагуа и шест други неназовани страни по въпроса за доставките на съветски оръжия за Украйна.

По нейните думи, Вашингтон интензивно се стреми да размени съветските оръжия с американски, в случай че тези страни се съгласят да ги дават за прекачване на Украйна.

„ Работата “ на американците за унищожаване на руско и съветско оръжие в Латинска Америка към този момент е сполучлива единствено в Еквадор. Изглежда с изключение на Аржентина, където новият президент Хавиер Майли безусловно пръска отровата на русофобията, американците съумяха да тласнат още една страна от района – Еквадор, по пътя на откритата неприязън с Русия. Все отново е наклонност!

Превод: Европейски Съюз


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР