Съединените щати ще провеждат повече военни учения с балтийски държави

...
Съединените щати ще провеждат повече военни учения с балтийски държави
Коментари Харесай

Пентагонът обеща военно обучение и подкрепа за балтийските държави

Съединените щати ще организират повече военни учения с балтийски страни като Латвия, и ще се стремят да обезпечат засилено образование, съобщи през днешния ден американският министър на защитата Лойд Остин, съобщи Асошиейтед прес. Той съобщи, че при потребност Съединени американски щати ще изпратят спомагателни войски, с цел да укрепят отбраната на района против всяка допустима заплаха, идваща от Русия.

На конференция с латвийския министър на защитата Артис Пабрикс Остин съобщи, че проектите за продължителна ротация на военни сили в Балтика, евентуално ще включват потреблението на бойци от американските бригади в Румъния, както и от други елементи на Европа. " Можем да прехвърлим тук също обаче и сили от Съединени американски щати ", добави той.

Остин е първият американски министър на защита, който посещава Латвия от три десетилетия насам, наблягайки възходящото значение на балтийските страни, ситуирани на западната граница на Русия. Балтийските страни следят съветската инвазия в Украйна и се опасяват от това, че може да станат идната жертва на експанзия от страна на Москва. Пентагонът посочи, че последният американски министър на защитата, посетил Латвия, е Уилям Пери - през 1995 година

Пабрикс съобщи пред репортерите, че измежду неговите съществени цели е обезпечаването на повече американски военни инструктор и означи, че с цел да пазят страната си, латвийските бойци се нуждаят от базисно образование. Той добави, че Латвия се нуждае също от спомагателна финансова помощ от Съединени американски щати, с цел да купи ново военно съоръжение и да ускори въздушната и бреговата си защита.

По време на двудневните срещи в балтийската столица, единствено на няколко часа път с кола от съветската граница, Остин неведнъж удостовери уговорката на Съединени американски щати да помогне на района да се отбрани. Вчера той се срещна с американски военнослужещи, в това число с членове на бригадата за подкрепяне на силите за сигурност, която обезпечава образованието на съюзническите войски. Остин съобщи през днешния ден, че ще се стреми да резервира потреблението на тези бригади и отсега нататък в Балтийския район.

Преди конференцията Остин посети военното летище " Лиелварде ", където той и Пабрикс се срещнаха с американски и латвийски военнослужещи. В хангар, в дъното на който се виждаше хеликоптер " Блек хок ", Пабрикс съобщи уверено пред американския министър и пред военнослужещите: " Ако нещо се случи на границата, ние сме подготвени да умрем ". Ако нещо се случи... и суверенната територия на Латвия е под въпрос или се оспорва, ние ще бъдем тук, с цел да работим с нашите сътрудници ", увери на собствен ред Остин латвийския си сътрудник и бойците.

Премиерът на Латвия Артурс Кришянис Каринш съобщи, че страната работи от в тясно съдействие със Съединени американски щати и усилва бюджета си защита в отговор на очертаващата се съветска опасност.

Посещението на Остин се реализира, до момента в който войната на Русия в Украйна се води към този момент шести месец, като Москва продължава да бележи муден, само че увеличаващ се прогрес, при все това се сблъсква с от ден на ден контраатаки от страна на украинските сили в окупираните от Русия региони в Южна Украйна. Киев води боеве също за удържане на силите на Кремъл в индустриалния район Донбас, в Източна Украйна.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР