Съединените щати ще предупредят страните и фирмите в Близкия изток

...
Съединените щати ще предупредят страните и фирмите в Близкия изток
Коментари Харесай

САЩ предупреждават Турция и ОАЕ да не заобикалят санкциите им

Съединените щати ще предупредят страните и компаниите в Близкия изток че могат да изгубят достъп до американския пазар, в случай че вършат бизнес със субекти, попадащи под американските наказания, оповестява " Ройтерс ".

Това ще се случи по време на идното пътешестване на Браян Нелсън, заместник-министър по тероризма и финансовото разузнаване, до Оман, Обединените арабски емирства и Турция от 29 януари до 3 февруари. Там той ще се срещне с държавни чиновници, както и с бизнес и финансови институции, с цел да подчертае, че Вашингтон ще продължи нападателно да постанова своите наказания.

Съединени американски щати подхващат ограничения против опитите на Русия да избегне глобите, наложени поради войната ѝ в Украйна.

" Физически лица и институции, работещи в разрешителни юрисдикции, рискуват евентуално да изгубят достъп до пазарите на Съединени американски щати заради това, че вършат бизнес със глобени субекти или не правят подобаваща надлежна инспекция ", предизвести представител на Министерството на финансите.

Докато е в района, Нелсън ще разиска напъните на Министерството на финансите да пресече опитите на Русия да заобиколи глобите и експортния надзор, наложени поради войната ѝ против Украйна, както и дестабилизиращата активност на Иран в района, рисковете от нелегално финансиране, подкопаващи икономическия напредък, и задграничните вложения.

Това ще бъде последното посещаване в Турция на почитан чиновник на Министерството на финансите на Съединени американски щати за разискване на наказания, след поредност от предизвестия предходната година от американското ведомство и засилването на натиска от страна на Вашингтон върху Анкара, с цел да подсигурява използването на наказателните ограничения на Съединени американски щати против Русия.

Пътуването на Нелсън съответствува с интервал на обтегнати връзки сред Съединените щати и Турция, така като двете съюзнически страни в НАТО имат различия по редица въпроси.

Съвсем наскоро отказът на Турция да даде зелена светлина на кандидатурите за НАТО на Швеция и Финландия разтревожи Вашингтон, а Анкара е разочарована, че настояването ѝ за закупуване на изтребители F-16 от ден на ден се обвързва с това дали двете скандинавски страни могат да се причислят към Алианса.

Нелсън ще посети турската столица Анкара и финансовя център Истанбул на 2-3 февруари. Той ще предизвести бизнеса и банките, че би трябвало да заобикалят транзакции, свързани с евентуални прехвърляния на технологии с двойна приложимост, които в последна сметка могат да бъдат употребявани от съветската войска, изясни представителят.

Вашингтон и неговите съдружници вкараха няколко кръга от наказания против Москва след нашествието ѝ, която умъртви и рани хиляди и трансформира украинските градове в руини.

Турция осъди нахлуването на Русия и изпрати бойни дронове на Украйна. Същевременно обаче тя се опълчва на западните наказания против Русия и поддържа тесни връзки както с Москва, по този начин и с Киев - нейните черноморски съседи.

Освен това Анкара ускори търговията и туризма с Русия. Някои турски компании са закупили съветски активи от западни сътрудници, които се отдръпват заради глобите, до момента в който други поддържат огромни активи в страната.

Анкара обаче увери, че интернационалните наказания няма да бъдат заобикаляни в Турция.

Вашингтон се тревожи и по отношение на заобикалянето на глобите му против Иран.

Миналия месец Съединените щати постановиха наказания на видния турски предприемач Ситки Аян и неговата мрежа от компании, обвинявайки го, че е работил като медиатор за продажби на нефт и пране на пари от името на Иранската революционна армия.

В Обединените арабски емирства пък Нелсън ще означи " неприятното съблюдаване на глобите " в страната.

Вашингтон наложи редица наказания на компании, основани в ОАЕ, поради укриване на наказания, свързани с Иран, и в четвъртък уточни основана в арабската страна авиационна компания за поддръжка на частната военна компания " Вагнер ", която се бие в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР