Съединените щати ще изпратят на Украйна касетъчни боеприпаси в рамките

...
Съединените щати ще изпратят на Украйна касетъчни боеприпаси в рамките
Коментари Харесай

Пентагонът потвърди: Помощта за Украйна включва и касетъчни бомби

Съединените щати ще изпратят на Украйна касетъчни муниции в границите на нов пакет военна помощ. Използването на такива бомби постоянно е подложено на критика поради тежките и от време на време непредвидими последствия.

Новият американски пакет военна помощ за над 800 милиона $, с изключение на общоприети снаряди и установки с артилерията, както и разнообразни бойни машини, ще включва и високоефективни и надеждни усъвършенствани стандартни муниции с двойна цел, оповестиха от Пентагона, визирайки по този начин наречените касетъчни муниции.

При удар те разпръскват по-малки гърмежи, което с изключение на до тежки провали, води и до риск от почтени жертви при закъсняла експлозия. Поради това потреблението им е необятно подложено на критика.

Според позиция на " Хюман Райтс Уоч ", представена от Франс прес, боеприпасите неизбежно ще доведат до дълготрайни премеждия за цивилното население и след края на войната. Призив против потреблението на касетъчни бомби пристигна и от Организация на обединените нации.

Новият пакет военна помощ, разгласен от Пентагона, включва както касетъчни муниции, изстрелвани от 155-милиметрови гаубици, по този начин и 31 спомагателни гаубици, спомагателни муниции за противовъздушна защита Patriot и противотанкови оръжия.

Нови дронове Penguin, муниции за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) и наземни транспортни средства като бойните транспортни средства Bradley и бронетранспортьори Stryker също са включени в помощта.

Това е 42-рият подобен пакет от Съединени американски щати за Украйна на обща стойност над 40 милиарда $ след началото на съветската инвазия в края на февруари 2022 година, предава БНР.

Преди анонса на Пентагона, съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан съобщи, че Русия употребява касетъчни муниции против Украйна още от началото на военното навлизане през Февруари предходната година.

Киев е дал гаранции, че такива бомби няма да се употребяват за удари по съветска територия и ще се употребяват при най-малък риск за цивилни. Украйна изиска касетъчни снаряди поради по-голямата им успеваемост и честия дефицит на муниции за артилерията.

Същевременно представител на Пентагона посочи, че украинската контраатака се развива по-бавно от предстоящото, само че това се дължи и на нужните разследващи дейности по отношение на съветските защитни линии.

В изявление за CNN президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че решението му да даде на Украйна касетъчни муниции е било мъчно, само че че той има вяра, че Киев се нуждае от оръжията, тъй че Русия да не може да спре украинската контраатака.

" Не беше елементарно решение ", означи Байдън.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски благодари на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за " доста нужния " защитителен пакет, откакто Вашингтон съобщи, че ще даде касетъчни муниции на Киев.

" Навременен, необятен и доста нужен пакет от помощ за защитата от Съединени американски щати ", написа Зеленски в обществените медии, като благодари на американския народ и Байдън за техните " решителни стъпки “, съобщи Франс прес.

Той сподели, че " разширението на отбранителните качества на Украйна ще даде нови принадлежности за деокупация на нашата земя и доближаване към мира ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР