Норвегия ще признае официално съществуването на независима палестинска държава на

...
Норвегия ще признае официално съществуването на независима палестинска държава на
Коментари Харесай

След Испания: Ирландия и Норвегия също ще признаят Палестина

Норвегия ще признае публично съществуването на самостоятелна палестинска страна на 28 май, разгласи през днешния ден министър председателят Юнас Гар Стьоре, представен от ДПА, Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

По-рано денем норвежки медии бяха споделили, че това ще стане още през днешния ден.

Скандинавската страна разгласи решението си на фона на по-широка самодейност на няколко европейски страни, в това число Ирландия, за признание на страната Палестина. Те считат, че това ще помогне за постигането на мир в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

Израелското държавно управление отхвърля всевъзможни едностранни опити за налагане на основаването на палестинска страна. " Признаването на палестинска страна ще докара до повече тероризъм, неустойчивост в района и ще сложи под опасност всички шансове за мир ", съобщи тази седмица израелското външно министерство.

Юнас Гар Стьоре сподели през днешния ден, че " би трябвало да запазим единствената опция, която предлага политическо решение както на израелци, по този начин и на палестинци: две страни, живеещи една до друга, в мир и сигурност ". Той акцентира, че признаването на палестинска страна е метод да се окаже поддръжка на умерените сили, които съгласно него са изгубили позиции в този нескончаем и жесток спор. Освен това то изпраща мощно обръщение на други страни да последват образеца на Норвегия и други европейски страни, добави Гар Стьоре.

Норвежкият министър председател изрази вяра, че това може да помогне за рестартирането на процеса към решение с две страни. Това е в интерес и на страната Израел, акцентира той.

Водената сега война в Газа сподели ясно, че постигането на мир и непоклатимост би трябвало да се опира на решаването на палестинския въпрос, посочи още Юнас Гар Стьоре. Целта съгласно него е постигането на политически единна палестинска страна, произлизаща от палестинската самостоятелна власт.

 

Ирландия ще признае страната Палестина, сподели през днешния ден министър председателят Саймън Харис, представен от Ройтерс.

 

Той изрази очакване и други страни да се причислят към страната му, Испания и Норвегия и да подхващат сходна стъпка в околните седмици.

 

" Днес Ирландия, Норвегия и Испания афишират, че ще признаят страната Палестина ", сподели Харис на конференция.

 

" Сега всеки от нас ще предприеме нужните национални стъпки, с цел да извърши това решение ", продължи той.

 

" Уверен съм, че още страни ще се причислят към нас в предприемането на тази значима стъпка в идващите седмици ", добави Харис.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР