Съединените щати притискат Индия да сключи сделка за десетки американски

...
Съединените щати притискат Индия да сключи сделка за десетки американски
Коментари Харесай

САЩ натискат Индия за голяма сделка за въоръжени дронове

Съединените щати притискат Индия да подписа договорка за десетки американски въоръжени дронове преди държавното посещаване на индийския министър председател Нарендра Моди във Вашингтон, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на двама източници, осведомени с въпроса.

Индия от дълго време демонстрира интерес към закупуване на огромни въоръжени дронове от Съединени американски щати. Бюрократични пречки обаче попречиха на предстоящото съглашение за дронове SeaGuardian, което може да коства от 2 до 3 милиарда $ в продължение на години.

Американските договарящи се надяват визитата на индийския министър председател в Белия дом на 22 юни да спомогне за превъзмогване на компликациите по въпроса.

След като датата на визитата на Моди беше избрана, Държавният департамент на Съединени американски щати, Пентагонът и Белият дом са поискали Индия да може да " покаже " напредъка по договорката за 30 въоръжени дрона MQ-9B SeaGuardian, създадени от " Дженерал Атомикс ".

Очаква се по време на визитата на Моди във Вашингтон двамата с Байдън да обсъдят и взаимно произвеждане на муниции и наземни транспортни средства, като бронетранспортьори.

Президентът на САЩ Джо Байдън трансформира задълбочаването на връзките с Индия в крайъгълен камък на политиката си за противопоставяне на възходящото въздействие на Китай и тази година обърна особено внимание на съдействието сред двете най-големи демокрации в света във връзка с напреднали военни технологии, макар че сред двете страни няма формален съюз за сигурност.

Ню Делхи, който държи на своята необвързаност в спорове сред велики сили, разочарова Вашингтон, след като запази някои отбранителни и стопански връзки с Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Очаква се въпросът със закупуването на дронове MQ-9да бъде на дневен ред, защото съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан през вчерашния ден дойде в Ню Делхи, с цел да завърши подготовката преди визитата на Моди.

Към предходната седмица индийското министерство на защитата все още не е взело решение какъв брой безпилотни летателни апарата желае да закупи, твърди източник, осведомен с полемиките.

По-рано техният брой беше избран на 30, само че след това беше понижен на 24, а по-късно и на 18 дрона. Източници предизвестиха, че нито една от тези числа не е дефинитивна.

Освен това Индия желае част от оборудването да бъде създадено в страната - нещо, което може да усложни възможна договорка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР