Съединените щати обмислят тристранен обмен на системи за противовъздушна отбрана

...
Съединените щати обмислят тристранен обмен на системи за противовъздушна отбрана
Коментари Харесай

САЩ готвят мащабна тристранна сделка за доставка на системи Пейтриът на Украйна

Съединените щати обмислят тристранен продан на системи за противовъздушна защита с присъединяване на НАТО, Полша и Украйна, заяви " Политико ".


При този сюжет Полша, като съдружник в НАТО, ще получи американските системи " Железен купол ", а част от техните системи " Пейтриът " ще бъдат трансферирани в Украйна.

Това се случи, откакто Израел отхвърли настояванията на Вашингтон и Киев да изпрати " Железния купол " - високоефективна система за противоракетна защита, която също е в положение да противодейства на минохвъргачки и артилерия - непосредствено в Украйна.

„ Железният купол “ е мобилна система за противовъздушна защита при всевъзможни метеорологични условия, създадена от израелската компания Rafael Advanced Defense Systems, в съдействие със Съединени американски щати.

Системата е в положение да прихваща и унищожава тактически ракети и артилерийски снаряди, изстреляни от разстояние от 4 до 70 километра, с траектории, които съставляват опасност за обитаемоте места. От 2015 година системата е оборудвана и за прихващане и заличаване на мобилни безпилотни летателни апарати (дронове).

Освен това „ Железният купол “ има способността да поразява самолети, летящи на височина до 10 километра.

Поръчките на Полша в бранша на защитата

Полша интензивно придобива друго военно съоръжение за подсилване на националните си отбранителни качества.

Страната е поръчала от Съединените щати танкове " Ейбръмс " и близо петстотин високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS).

Както заяви " Телеграф " през май, задачата на Полша е да построи най-голямата сухопътна войска в Европа, водена от опасения по отношение на евентуални закани от Русия в района. Това показва уговорката на Полша да увеличи своите военни качества и подготвеност в лицето на изменящите се провокации пред сигурността.

В момента Украйна разполага с две системи за противовъздушна защита " Пейтриът ". Едната е предоставена от Съединени американски щати, а другата е доставена взаимно от Германия и Холандия.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че Украйна ще се нуждае от 50 батареи " Пейтриът " за ефикасна отбрана против съветски офанзиви.

Системата за противовъздушна защита към този момент сподели своята успеваемост в Украйна. На 4 май над Киев тя сполучливо прихвана съветска хиперзвукова ракета Х-47 Кинжал, отбелязвайки доста усъвършенстване на украинските качества за защита. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР