Съединените щати и Европейският съюз обявиха днес ново партньорство за

...
Съединените щати и Европейският съюз обявиха днес ново партньорство за
Коментари Харесай

САЩ ще увеличат износа на втечнен природен газ за Европа с 15 млрд. куб. м

Съединените щати и Европейският съюз оповестиха през днешния ден ново партньорство за понижаване на зависимостта на континента от съветската сила, начало на дългогодишна самодейност за по-нататъшна изолираност на Москва след нейното навлизане в Украйна, съобщи Асошиейтед прес от Брюксел.

Като част от проекта Съединени американски щати и други страни ще усилят износа на полутечен природен газ за Европа с 15 милиарда кубически метра тази година, заяви Белият дом. В бъдеще ще се доставят още по-големи колета.

В същото време те ще се опитат да запазят задачите си за климата, като зареждат газовата инфраструктура с чиста сила и понижават течовете на метан, които могат да влошат световното стопляне.

Въпреки че самодейността евентуално ще изисква нови уреди за импорт на полутечен природен газ, партньорството също по този начин е ориентирано към понижаване на зависимостта от изкопаеми горива в дълготраен проект посредством енергийна успеваемост и различни източници на сила, съгласно Белия дом.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън трябваше да разиска въпроса с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, преди да замине за Полша, последният стадий от четиридневното му пътешестване до Стария континент.

По-рано тази седмица Фон дер Лайен сподели, че задачата е Съединени американски щати да поемат ангажимент за спомагателни доставки на газ за Европейски Съюз през идващите две зими. А Джейк Съливан, съветникът по националната сигурност на Байдън, наскоро сподели пред кореспонденти, че администрацията желае бързо да „ трансферира “ газ към Европа.

Руската сила е основен източник на приходи и политически лост за Москва, напомня АП. Почти 40% от природния газ в Европейския съюз идва от Русия за отопление на домове, произвеждане на електрическа енергия и енергийната промишленост.

След Брюксел, Байдън лети за Полша, където ще се срещне с основаните там американски войски, които са на към час път с кола от украинската граница, а по-късно ще отпътува за Варшава за диалози в събота с полския президент Анджей Дуда. Байдън също възнамерява да държи тирада в Полша преди да замине за Вашингтон, съобщи АП.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР