Гръцкият министър-председател Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик.

...
Гръцкият министър-председател Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик.
Коментари Харесай

Гръцкият премиер обвърза европейското бъдеще на Скопие със спазването на Преспанския договор

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година реагира остро на вчерашната клетва пред Народното събрание в Скопие на новоизбраната президентка на Северна Македония Гордана Силяновска, която не назова страната си с конституционното ѝ име Северна Македония, а единствено Македония, излиза наяве от обява на Мицотакис във Facebook, представена от АНА-МПА.

„ Провокативното решение на новия президент на Северна Македония да наруши формалния текст на клетвата си и да назове страната си с друго име съставлява противозаконна и неприемлива самодейност. Акт, който нарушава Преспанския контракт и самата конституция на страната ѝ. (По този начин) обаче тя подкопава и бъдещето ѝ, както към този момент заявиха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел  Шарл Мишел Шарл Мишел – белгийски политик и министър председател на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 година в “, написа гръцкият министър председател.

Той напомня, че като съпротива през 2019 година партията му Нова народна власт е гласувала против ратификацията на Преспанския контракт, само че към този момент на власт е зачитала подписа на Гърция под един интернационален контракт. „ За страдание последните събития удостоверяват правотата на трайно резервираната ни позиция “, добавя Мицотакис.

Той акцентира, че „ Гърция отхвърля дейности като тези, с които стартира мандата си госпожа Силяновска и я приканва да се върне към законните си пълномощия и към метода на държание, който следва от ролята ѝ. Заявяваме изрично, че няма да приемем сходни отклонения и повтаряме, че всевъзможен прогрес в двустранните връзки, както и всяка стъпка на Скопие към Европа, зависят от откровеното съблюдаване на договореностите. От точната приложимост на конституционното име на прилежащата страна. И, несъмнено, от избягването на провокации “.

Подобна позиция изрази още нощес и гръцкото министерство на външните работи.

През 2018 година Атина и Скопие подписаха в Преспа контракт, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на Република Северна Македония, а Гърция отдръпна възраженията си към присъединението ѝ към НАТО и Европейския съюз, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР