Съединените щати доставят на Украйна прецизни артилерийски снаряди “Екскалибур, според

...
Съединените щати доставят на Украйна прецизни артилерийски снаряди “Екскалибур, според
Коментари Харесай

Как руската армия може да измами високопрецизните снаряди “Екскалибур”

Съединените щати доставят на Украйна прецизни артилерийски снаряди “Екскалибур ”, съгласно отчети на Пентагона. От пролетта ВСУ са получили към хиляда такива снаряди. Предполага се, че с тяхна помощ американските гаубици са блъснали Антоновския мост в Херсон. Как съветската войска може да обезврежда ударите на " Екскалибур " и какви аналози имаме за същата високопрецизна пукотевица по американските артилерийски батареи?

Както стана известно в четвъртък, Вашингтон е почнал да изпраща „ най-точните си артилерийски снаряди “Екскалибур ” със сателитно ориентиране “ в помощ на Киев напролет. Това заяви “Блумбърг ”, базирайки се на преди малко оповестения отчет за разноските на Пентагона. От документа следва, че Министерството на защитата на Съединени американски щати ще похарчи 92 милиона $ от утвърдените от Конгреса спомагателни средства „ за закупуване на муниции M982 “Екскалибур ”, трансферирани на Украйна “. Тъй като един снаряд коства 112 000 $, ВСУ ще получи общо повече от 800, заключава организацията.

Още през април Съединени американски щати започнаха да доставят на Украйна гаубици M777 (с прякор „ трите топора “), които, наред с други снаряди, могат да стрелят с „ Екскалибур “. Според проектите украинците би трябвало да получат общо 126 такива оръдия. Освен това Австралия даде обещание да изпрати шест от своите M777 в Киев, а Канада четири, съгласно ресурса “Орикс ”.

През юли шведският боен сътрудник Ларс Вилдеранг допусна, че снарядите “Екскалибур ” към този момент са се появили в арсенала на въоръжените сили на Украйна. На такова съмнение го навеждат видеозаписи на следствията от обстрела на Антоновския мост, водещ през Днепър към Херсон. Шведът притегли вниманието с точността на осем попадения.

„ Хиляда снаряда “Екскалибур ” са доста сериозна мощ, което значи няколкостотин изумени цели “, разяснява Сергей Денисенцев, специалист от Центъра за разбор на тактиките и технологиите (ЦАСТ). Според него не е елементарно да се оправим с офанзивата на тези снаряди поради системата им за ориентиране. „ Теоретично е допустимо да се повлияе на сателитния правоприемник, само че на процедура не е елементарно, също така източникът на разстройства ще бъде видим за системите за електронно разузнаване на съперника “, изясни събеседникът. Той назова китайския ГП155B, който също има сателитно ориентиране, директен аналог на американския снаряд.

Вадим Козюлин, чиновник на Дипломатическата академия на съветското външно министерство, също счита, че “Екскалибур ” е с пъти по-ефективен от стандартните оръжия. „ Следователно те биха довели до доста доста нарастване на силата на всяка войска във всеки спор, в това число ВСУ “, изясни той. Според специалиста няма смисъл да се смъкват такива снаряди благодарение на ПРО - прехващането ще коства доста скъпо на Русия, безусловно, защото противоракетата е по-скъпа от американските муниции.

„ Само някои изключително скъпи обекти би трябвало да бъдат предпазени благодарение на противоракетна защита от “Екскалибур ”. А в други случаи е належащо да се води контрабатарейна борба, да се употребяват данни от елементарното и галактическото разузнаване, с цел да се дефинира местоположението на самите гаубици М777 ”, предлага Козюлин.

Анализаторите означават също, че работата с такива гаубици изисква доста висока подготовка и Пентагонът надали е имал време да научи на това изкуство украинците единствено за няколко месеца. Военният кореспондент на " Комсомолская истина " Александър Коц заяви още през юли, че екипажите на гаубиците М777 са командвани от американски офицери. „ Това стана известно, откакто военните на ЛНР заловиха унищоженото оръжие край Лисичанск. Разчетът беше ударен в зоната за изчакване, където украинските артилеристи попълняха боеприпасите си. Местни поданици споделиха, че гаубиците са били охранявани от към 100 души специфични елементи на Въоръжените сили на Украйна. Чернокож инструктор е следил изчисленията. Според разузнаването това е било жител на Съединени американски щати “, написа Коц в канала си в “Телеграм ”.

Между другото, предишния месец стана известно, че Западът внезапно е понижил размера на трансферираните в Украйна оръжия - такива изводи прави украинският “Форбс ”. Според списанието най-вече са паднали доставките на артилерия: в случай че през април въоръжените сили на Украйна са получили 90 гаубици М777, то през юли – нула.

Анализаторите допускат, че този спад се дължи на две условия: цената на самата гаубица (която е към 4 милиона долара), както и огромния брой жертви - както знаете, гаубиците постоянно се унищожават от съветските сили. Така при започване на септември съветското министерство на защитата заяви, че следващ взвод M777 е бил погубен в региона на Андреевка в Херсонска област.

Както напомня Козюлин, съветската войска може да се бие с високопрецизни снаряди, употребявайки съоръжение за радио-електронна война, което заглушава сателитните сигнали и изкарва от баланс настройките на “Екскалибур ”. „ Трудно е да се каже какъв тъкмо е резултатът от потреблението на това високопрецизно оръжие, тъй като тук доста зависи от умелите ръце. ВСУ не постоянно са умели във връзка с потреблението на американско оръжие. Но, явно, в този момент Западът ги учи по какъв начин да работят с M777 като цяло и в частност с „ Екскалибур “, акцентира анализаторът.

„ Русия има аналог на това оръжие и създаването му стартира още в руско време под директното ръководство на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз. Самият Централен комитет ръководеше програмата " Сантиметър ", аналог на американската управляема ракета “Копърхед ”. Но концепцията за управляеми артилерийски снаряди се ражда в Съединени американски щати. Руските снаряди се насочват по лазерни маркировки благодарение на комплекса за целеуказване „ Малахит “, изясни източникът.

Наистина съветските въоръжени сили разполагат с подобен аналог на “Екскалибур ” - това е регулируемият артилерийски снаряд “Краснопол ”, споделя докторът на военните науки Константин Сивков. „ Вярно, Краснопол е по-слаб от американския в обсега на пукотевица - 25 км против 40 км, само че не по-лош в точността на попадение в задачата - с отклоняване от два до три метра. Така че можем умерено да кажем: „ Който пристигна при нас с “Екскалибур ”, ще почине от аналога на “Екскалибур “, сподели той. „ Екскалибур ” е снаряд, който стреля от оръдие на повече от 40 км, с лазерна система за ориентиране на последния сектор от пътя към задачата. Това е скъпо, само че също по този начин съществено оръжие ”, признава Сивков.

Според него нито съветската, нито друга система за противовъздушна защита е в положение да прехване Екскалибур. „ Ние обаче имаме метод да се оправим с такива оръжия: нашите военни могат елементарно да унищожат самите пускови установки - гаубиците М777, от които се изстрелват снаряди от вида на “Екскалибур ”. Каквото в действителност вършат нашите войски “, припомня събеседникът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР