Съединените американски щати са замразили активи на афганистанската централна банка

...
Съединените американски щати са замразили активи на афганистанската централна банка
Коментари Харесай

Вашингтон замрази милиарди активи на Афганистан, за да не попаднат в ръцете на талибаните

Съединените американски щати са замразили активи на афганистанската централна банка на стойност съвсем $9,5 милиарда, оповестяват международни медии. Вашингтон е спрял и доставките на банкноти, с цел да предотврати попадането им в ръцете на талибаните, удостоверяват представители. Ислямското придвижване остава под американски наказания.

В понеделник Аджмал Ахмади, настоящ шеф на Da Afghan Bank, централната банка на страната, заяви, че доставките на долари ще спре. DAB разполага с активи за $9,5 милиарда, които се съхраняват във Фед Ню Йорк и други американски финансови институции.

Ахмади съобщи още, че Афганистан е почнал да понижава количеството кеш, в това число американски долари, съхранявано в банковите клонове в центровете на провинции по-рано този месец. До рухването на първата огромна районна столица под контрола на талибаните, съвсем всички американски долари са били преместени. " През този интервал няма долари, попаднали в ръцете на талибаните ", споделя той.

Администрацията на Байдън работи по замразяването и на други активи, съхранявани в чужбина.

Държавният секретар Антъни Блинкен предизвести в неделя, че Съединени американски щати ще употребяват цялата си финансова мощност, с цел да окажат напън над талибаните, в това число посредством наказания и финансовата помощ, която до момента бе основна за афганистанската стопанска система.
 Какво следва за стопанската система на Афганистан?
Какво следва за стопанската система на Афганистан?

През 2010 година тя бе разказана като " Саудитска Арабия на лития ", само че дали някой ще посмее скоро да стартира рандеман там?

Ахмади предвижда още пред BBC колапс на валутата. Той уточни, че през първите няколко месеца на годината Афганистан е изразходила запаси в размер на $700 млн. в опит да поддържа обменния курс. Ако валутата поевтинее внезапно, ще провокира хиперинфлация. Вчера афганът поевтиня с още 4,6% до 86,0625 за $, четвърти ден на спад.

Всяка година Съединени американски щати изпращаха и към $3 милиарда помощи, или към 15% от Брутният вътрешен продукт на страната. Очаква се тя да спре съвсем изцяло, което също ще окаже напън над валутата.

Афганистан разполага с запаси в размер на над $450 млн. в Международния валутен фонд. Очаква се талибаните да създадат опит да ги трансферират под собствен надзор. Но Съединени американски щати, най-мощният акционер в МВФ, ще се опитат да предотвратят това, споделят източници на The Wall Street Journal. Дори и това да се случи, друга страна би трябвало да обмени специфичните права на тираж във валута, като погледите тук са ориентирани към Русия и Китай, които към този момент са показвали доброжелателно отношение към талибаните.

Министерство на финансите на Съединени американски щати разискват още потреблението на друго мощно икономическо оръжие: налагането на наказания върху цялата страна, по сходство на Иран и Северна Корея.
 Колко коства на Съединени американски щати войната в Афганистан?
Колко коства на Съединени американски щати войната в Афганистан?

И каква е първичната реакция на пазарите след разпалването на напрежението
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР