Съединените американски щати са наш ключов и стратегически партньор, както

...
Съединените американски щати са наш ключов и стратегически партньор, както
Коментари Харесай

Министър Андрей Цеков пред US посланика: САЩ са ключов наш партньор

Съединените американски щати са наш основен и стратегически сътрудник, както в региона на защитата, по този начин и в областта на икономическите връзки. Особена роля за това има и учредяването през 2020-та година на Стратегическия разговор България –САЩ.

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков на среща с американския дипломат у нас Н. Пр. Кенет Мертен.

Двамата разискаха благоприятни условия за разширение двустранното съдействие в региона на капиталовите планове, благоустройството, районното развиване и политиките в региона на инфраструктурата в България.

Министърът показа пред американския дипломат акценти от политиките на Министерство на регионалното развитие в региона на пътната инфраструктура. Той осведоми за огромните инфраструктурни планове, които са в осъществяване и по които работата би трябвало да продължи с ускорени темпове, тъй като са значима причина за развиване на стопанската система ни и ще допринесат за разширение на инфраструктурните връзки със прилежащите ни страни – автомагистралите „ Хемус “, „ Струма “, „ Русе - Велико Търново - Маказа “ и „ Европа “.

От основно значение за района е и построяването на нови мостове на река Дунав, стана ясно в хода на диалога.

Също значими за транспортната съгласуваност на страната ни са построяването на автомагистралата „ Дупница - Гюешево “ – по оста запад – изток, както и автомагистрала „ Черно море “ – в посока север – юг.

„ Забавянето на всичките тези планове през годините е по-скоро политически проблем и проблем с планирането при предишни кабинети, “ акцентира министърът и добави, че завършването на тези обекти допуска интензивна работа, за която българските специалисти биха могли да почерпят опит от американски експерти в региона на инфраструктурата.

„ За реализирането на капиталовата стратегия на държавното управление ще разчитаме на съдействието на Съединените щати за идентифициране на механизми, посредством които да се възползваме от американския механически потенциал “, съобщи още районният министър.

Н. Пр. Кенет Мертен поздрави министъра за амбициозните цели, които си слага и изрази подготвеност двете страни да търсят способи за партньорство в редица области.

В срещата участваха заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Найденов и началникът на политическия кабинет на министъра Николай Сайков.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР