Съединените американски щати и Турция се изказаха остро заради задържането

...
Съединените американски щати и Турция се изказаха остро заради задържането
Коментари Харесай

Русия разгневи САЩ и Турция

Съединените американски щати и Турция се изрекоха остро поради задържането на един от водачите на кримските татари. Това е последната от политически стимулираните офанзиви против кримските татари, които се опълчиха на противозаконното анексиране на украинския полуостров.

Нариман Джелялов, заместник-председателят на Меджлиса на кримските татари, беше задържан от съветските сили в Крим. Държавният департамент на Съединени американски щати изиска освобождението му, а остра реакция имаше и от Анкара, която също не признава противозаконната окупация на Крим от страна на Русия и продължава да е загрижена за ориста на репресираните кримски татари.

„ Съединени американски щати уверено осъждат задържането на Нариман Джелялов от съветските окупационни управляващи в Крим. Това е последният от дълга поредност политически стимулирани нападения, арести и наказателни ограничения против Меджлиса и неговото ръководство”, показаха от Вашингтон. Общо петима души, измежду които и Джелялов, бяха арестувани по обвинявания в разваляне на газопровод в Крим. Турция разгласи, че следи от близко с „ тревога” случая със задържането на Джелялов.

Говорител на турското външно министерство уточни, че Нариман Джелялов е бил арестуван и отведен на незнайно място. Турция уточни, че чака арестуваните да бъдат върнати допустимо най-скоро в домовете им. Турция, Съединени американски щати, както и интернационалната общественост, не признават противозаконната окупация на Крим от страна на съветския агресор. След анексирането кримските татари бяха подложени на репресии и гонене, а мнозина деятели бяха пратени в пандиза с политически стимулирани „ обвинения”.

През 2014 година Нариман Джелялов се изрече остро против оповестена от Русия книга за историята на Крим, която разказва татарите като варвари. „ Бих желал да припомня на създателите, които приказват единствено за някои обстоятелства, а други премълчават, че Руската империя е последната, която анулира робството в Европа. Чак до 1861 година руснаци са продавали хора, освен това освен са ги продавали, а са ги заменяли против кучета и даже са ги залагали на карти, демонстрирайки цялостно пренебрежение към човешкото достойнство”, съобщи в изявление за „ Дойче Веле” Джелялов. „ Това си е провокация. Всеки професионален историк ще ви каже, че Кримското ханство се е славило не с търговията с плебеи, а със своите занаяти и култура”, сподели още той тогава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР