Съдружникът на разградския олигарх Иво Прокопиев и съиздател с него

...
Съдружникът на разградския олигарх Иво Прокопиев и съиздател с него
Коментари Харесай

Съдружник на Прокопиев дал заем на Артекс

Съдружникът на разградския олигарх Иво Прокопиев и съиздател с него на „ Икономедиа “ Теодор Захов е дал 1,2 млн. евро заем на строителната компания „ Артекс “. Сделката е подписана преди тъкмо година – на 3 април 2018 година, като Захов е отпуснал парите през две свои сдружения - „ Иновент холдинг “ и „ Иновент финанс “. Срокът за погасяването на дълга е една година при рента от 6%, само че с особена уговорка в контракта – Захов може да изиска сумата да му бъде върната в период до 3 работни дни при „ настъпване на необикновени събития “, които „ биха могли да застрашат надеждността на заемателя като дебитор или безупречната му известност на пазара “.

Това се разкрива в следствие на в. „ Труд “, в което са оповестени и факсимилета от контракта и повдига въпроса дали в тази ситуация на става дума за корпоративен рейд.

Обвързването на заема с имиджа на компанията поражда редица въпросителни на фона на свадите към „ Апартаментгейт “. Първите разкрития за ниските цени, на които по документи компанията „ Артекс “ е продавала парцели на ВИП клиенти бяха направени от двама директно свързани с „ Икономедиа “ публицисти – Полина Паунова и Николай Стайков. Паунова работи сега за българската секция на „ Свободна Европа “, само че е някогашен кадър на директно обвързвания с „ Икономедиа “ уебсайт „ Медиапул “. Стайков също е някогашен кадър на седмичника на „ Икономедиа “ - „ Капитал “, представящ се в този момент за антикорупционен герой. Независимо, че от години той про форма не работи за „ Капитал “, въпросният човек присъстваше на сбирките от стенограмите за „ АРГОгейт “ и участваше в сбирките на Иво Прокопиев, на които разградският олигарх е обсъждал със свои сподвижници кой да бъде повдигнат от псевдодесните партии „ Да, България “ и ДСБ за претендент за президент.

Самият „ Капитал “, чийто съиздател е заложил въпросната имиджова уговорка в контракта си за отпущането на заем на „ Артекс “, участваше ефективно в раздухването на абсурда „ Апартаментгейт “. Самият скандал пък избухва броени дни преди падежа на изплащането на заема. А от контракта за отпущането му излиза наяве, че от самото начало Теодор Захов е имал достъп до конфиденциална информация на " Артекс ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР