Съдът опроверга прокуратурата за фалшивите пари във ВУЗ и пусна

...
Съдът опроверга прокуратурата за фалшивите пари във ВУЗ и пусна
Коментари Харесай

Банкнотите от прокурорския удар били реквизит за сватби и кръщенета

Съдът опроверга прокуратурата за подправените пари във ВУЗ и пусна печатарите от ареста

Откритите подправени пари при шумната акция на полицията и прокуратурата не били предопределени за незаконна активност, а единствено да се употребяват като атрибут за сватби и кръщенета. Такава версия описаха пред съда бранителите на мъжа и дамата, задържани от прокуратурата преди два дни и упрекнати в печатането на подправени пари в постройката на висше учебно заведение. Адвокатите настояват даже, че откритата печатарска машина била създадена през 1987 година и чисто механически нямало по какъв начин да печата имитации.

Самият правосъден състав одобри, че все още няма нито едно годно доказателство, което да сочи, че откритите подправени банкноти имат характерността на подправени парични знаци. За съда остава недоказано, че откритите банкноти не са единствено печатни копия, като регистрира още експертни информации, съгласно които конфискуваните банкноти не са направени на хартия близка до истинската, а точно на незащитена хартия (водните знаци, влакна и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията). Съдът смята и, че няма и причина арестуваните да се укрият или да извършат друго закононарушение.

Затова и магистратите постановиха най-леката мярка " подписка " на задържаните мъж и жена. Определението на съда въпреки всичко може да се апелира и стачкува пред горната истанция.

Задържаните бяха упрекнати в производството и разпространяването на неистинен парични знаци. Прокуратурата настоя обвинените да бъдат оставени за непрекъснато в ареста. Според претекстовете на съда обаче няма задоволително доказателства, че става дума за подправени парични знаци.

" Сега " напомня, че мъжът и дамата бяха арестувани във вторник, откакто проверяващите разкриха печатарска машина в помещение на Висше транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков " в София, което е било отдадено чартърен. В дома на обвинената пък са открити 1 800 000 подправени $.

От прокуратурата оповестиха на брифинг, че имат съмнения за сериозна скица за трафик на подправени пари към Украйна и Западна Европа. Мъжът и дамата приемали поръчки за отпечатване на парите, като получавали към 10% от цената на поръчката. Тепърва щяло да бъде оценено качеството на банкнотите, само че съгласно Министерство на вътрешните работи то било на положително равнище.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР