Съд ще определя задължително строг режим на изтърпяване на наказанието,

...
Съд ще определя задължително строг режим на изтърпяване на наказанието,
Коментари Харесай

Осъдени за дрога водачи ще лежат при строг режим в затворите

Съд ще дефинира наложително непоколебим режим на изтърпяване на наказването, когато става дума за умишлени закононарушения, за които съдът е определил затвор и е постановил наложително лекуване заради алкохолна и/или наркотична взаимозависимост. Това е една от измененията, които ГЕРБ публично внесе в Народното събрание, откакто преди дни министър председателят поръча да се създадат промени в Наказателния кодекс с по-високи санкции за дрогирани водачи. 

Въпросното изменение е в закона за осъществяване на наказванията и ще важи да вземем за пример за случаи като този с нещастието с журналиста Милен Цветков. Ако издържи в съда настоящето обвиняване на прокуратурата против лидера на автомобила, причинил злополуката и в случай че изменението мине през Народното събрание, то причинителят ще лежи при непоколебим режим с опция за наложително лекуване, което евентуално ще е в психиатрично поделение на затворническата болница. Това предписание обаче не е планувано за непредпазливите пътно-транспортни катастрофи.

Иначе законопроектът за промени на Наказателен кодекс е подписан от Красимир Ципов, Десислава Атанасова и ръководителят на правната комисия Анна Александрова. С него се подвигат доста от наказванията, свързани с алкохол и дрога

Така да вземем за пример, в случай че злополуката е породена в пияно положение или след приложимост на наркотични субстанции и се е стигнало до гибел, се предлага минималното наказване да бъде 5 години отнемане от независимост, а не - 3, както е сега. В изключително тежки случаи ГЕРБ предлага минималното наказване да бъде 6 години затвор, а не - 5.  Така се счита, че няма да има условни присъди. Нещо, което обаче при българската система за санкции не е тъкмо по този начин. Иначе оптималните санкции не се трансформират - в първия случай остава 15 години отнемане от независимост, а във втория - 20.

Предлага се наказванията за породена гибел при пътнотранспортно пътешествие да се увеличат на отнемане от независимост от 3 до 8 години, а при изключително тежки случаи - от 4 до 12 години. В момента наказванията са надлежно от 2 до 6 години и от 3 до 10 години затвор.

Ако злополуката е породена в пияно положение или след приложимост на наркотични субстанции и се е стигнало до тежка или междинна телесна щета, ГЕРБ предлага наказването да е от 2 до 8 години отнемане от независимост, а в изключително тежки случи - от 3 до 12 години. В момента наказванията са надлежно затвор от 1 до 6 и от 2 до 10 години.

ГЕРБ предлага и да се усилят глобите за шофиране в нетрезво положение. П ри централизация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда се предлага отнемане от независимост от 1 до 5 години и санкция от 500 до 1000 лева В момента оптималното наказване е 3 години затвор, а глобата - от 200 до 1000 лева. При централизация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда и след неоправдателно решение, което идва след второ улавяне, се предлага наказване от 2 до 6 г. затвор и санкция от 1000 до 5 хиляди лева В момента наказването е от 1 до 5 г. затвор и санкция от 500 до 1500 лева

Който ръководи МПС след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози пък  ще се санкционира с отнемане от независимост от 1 до 5 г. и санкция от 1000 до 5 хиляди лева Максималното наказване в този момент е 3 г. затвор, а глобата - от 500 до 1500 лева. Ако действието е осъществено наново, се предлага наказването да стане отнемане от независимост от 2 до 6 г. и санкция от 2 до 10 хиляди лева В момента пандизът е от 1 до 5 година, а глобата - от 500 до 1500 лева

ГЕРБ предлага и промени в Закона за придвижване по пътищата, с които при отвод за тест за опиати или проучване за алкохол на водачи с централизация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда, прекратяването на регистрацията на пътно транспортно средство да е за период от 1 до 5 години. В момента прекратяването е от 6 месеца до година.  Предлага се и при шофиране след приложимост на алкохол свидетелството за шофиране да се лишава за по-дълъг интервал от време, а санкциите - да са по-големи. Глобите скачат в някои от случаите до 4000 лева

Само преди дни  правосъдният министър Данаил Кирилов разгласи, че и  в този момент  наказанията за  пътно-транспортни катастрофи след приложимост на опиати са свръхвисоки, само че все пак ГЕРБ ще предложи тяхното нарастване.   Той разгласи, че те били обсъждани п овече от 4 часа  от юристите от ГЕРБ.   " Въпреки че през последните години са произнесени голям брой неоправдателни присъди с огромни периоди, явлението продължава.  За три години има няколко хиляди заявителски материала и по тази причина за предварителна защита наказването би трябвало да се увеличи ", добави по същото време депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, който е вносител на плана на управляващат партия. 

В претекстовете към този план е записано, че за 2017 година Министерство на вътрешните работи е записало 2743 заявителски материали за ръководство на МПС след приложимост на опиати, а през 2018 година те били към този момент 3271. " Изводът, който следва да се направи и, че макар завишението на наказванията на Наказателен кодекс и Закона за придвижване по пътищата, продължава осъществяването на административни нарушавания и незаконни действия ", пишат още депутатите. Не излиза наяве по какъв начин след сходен извод се счита, че ново пивишаване на наказванията ще ги понижат.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР