Съчетанието на вино и сирене е истински майсторлък. Към сиренето

...
Съчетанието на вино и сирене е истински майсторлък. Към сиренето
Коментари Харесай

Какво вино за кое сирене е подходящо

Съчетанието на вино и сирене е същински мурафет. Към сиренето по-често се избират бели виновност, защото ароматът и усетът им са по-подходящи за съчетание с другите типове сирена.

Младите червени виновност не се съчетават добре с множеството сирена поради съдържащите се във тях танини, които са в огромни количества.

Но в случай че въпреки всичко предпочитате аленото вино, би трябвало да го съчетаете с добре узрели сирена. Техният комплициран мирис се добавя добре от алено вино.

Десертните виновност допълват сините сирена без ущърб на качеството на аромата им. За класическо се счита съчетаването на Рокфор със сладко алено вино или на Стилтън с порто.

Най-добрите съчетания се получават, когато виното е направено в същия район, където и сиренето. Към меките мазни сирена като Бри и камамбер се сортират виновност с висока киселинност.

Тези сирена вървят добре с леки червени виновност, с бели виновност от вида на ризлинг, шардоне или изсъхнало шампанско. Сиренето бри прелестно се добавя с охладени бели виновност.

Камамберът е извънредно апетитен в компанията на ябълков или крушов сайдер, а също по този начин и на другите типове бели виновност.

 Какво вино за кое сирене е уместно

Твърдите сирена се сервират с вино с компактен усет. Подходящо е съчетаването им с пино ноар или алено изсъхнало вино от Италия. Сиренето грюер се съчетава добре както с бели, по този начин и с червени виновност.

Към козето сирене се сервира бяло вино, най-успешно е съчетанието с каберне совиньон. Според французите сиренето би трябвало да се сервира на огромни части и всеки от гостите самичък да си отрязва фини късчета от него.

Класическият метод за сервиране на плато сирена е следният: чинията се оформя като циферблат. На 6 часа се поставя сиренето с най-нежен и мек усет.

От 6 до 12 ароматът нараства, а на 12 се слагат най-ароматните сирена. Между 12 и 3 се подреждат най-пикантните сирена, а сред 3 и 6 часа се слагат тези с най-резливо благоухание.

Отделните типове сирена не би трябвало да се опират едно в друго и в случай че са нарязани на късчета, би трябвало във всяко резенче да участва коричка, край и вътрешност.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР