Събуждате се на сутринта след парти вкъщи, масата е в

...
Събуждате се на сутринта след парти вкъщи, масата е в
Коментари Харесай

Как да готвим с розе: Няколко практични съвета

Събуждате се на сутринта след празненство у дома, масата е в хаос и… о, печален факт - още няколко чаши стоят на дъното на отворените бутилки вино. И си казвате, че не е трябвало да отваряте толкоз доста розе. Чудите се какво да вършиме - дали да ги върнете в хладилника или можете да го употребявате за нещо. А дали е допустимо да се готви с розе?

Разбира се! С него се готви както с останалите виновност.

Преди да се хвърлите в кухнята обаче, експертите поучават да уточните какъв вид вино е вашето розе. За това няма потребност да сте приет енолог. Нюансите на виното са първата индикация. Ако розето е по-светло, то ще реагира повече като бяло вино. Ако то е по-тъмно, би трябвало да се употребява като алено.

Така да вземем за пример светлото розе е идеално за готвене на миди и раци да вземем за пример. По-тъмните на цвят розета са запазили свежестта на своя тип, само че структурата им разрешава да се употребяват в предписания с телешко или с говеждо месо. По-тъмното розе е доста добър сателит при готвенето на всевъзможни други типове месо и сосове и маринати за ястия.

Скара, яхния и дивеч се мариноват с розе

Да употребявате розето за мариноване остава най-простият метод да употребявате още един път остатъците на дъното на бутилката. Кулинарни специалисти оферират два типа маринати в такива случаи. Едната, въз основата на доста ярко вино, е идеална за скара, пиле, телешко, свинско и даже за скумрия и сардини. Втората, с кърваво розово розе, доста по-тъмно, към рубинено, е за ястия като яхния, говеждо месо, дивеч.

Ето по какъв начин да ги извършите:

 Готвене с розе

Лека марината с 250 мл ярко розе - Взимаме естрагон от пет стръка и обелваме 2 скилидки чесън. Нарязваме ги на две и ги смачкваме с плоското на ножа. Добавяме всичко нужно за марината - вино, олио, зехтин, 1 лъжичка горчица, сол и черен пипер. След това месото се оставя в сместа сред 6 и 8 часа преди да се пече.

Силна марината с 500 мл мрачно розе - задоволително е да смесите виното със 100 мл олио, 100 мл зехтин и 50 мл коняк. Добавете 1 нарязан лук, 10 плодчета от хвойна и няколко стръка мащерка. Посолете и прибавете черен пипер, преди да оставите месото в него за 24 часа. След това изцедете мръвките и ги сложете на огъня с малко масло.

Сос с розе

Розето може да е идеално и за сосове, и то освен за червени меса. Защо не да вземем за пример за бяла риба, ципура, тресчица. Ето една концепция по какъв начин да го извършите:

С 250 мл ярко розе: Най-напред разтопете малко масло и зехтин в дребна тенджерка. Реже се лук и се поставя през към минута на междинен огън. След 5 минути се прибавя лъжичка кимион на прахуляк, филиз розмарин, сол, черен пипер, прибавя се и виното. Сместа би трябвало да кипне и да ври до тогава, до момента в който от нея не се изпарят към две трети. През това време се разрушават лъжица брашно с малко студена вода и се прибавят в тигана. Добавя се и 100 мл сметана, смесват се и се маха от огъня.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР