Събранието на академиците към БАН избра днес нови член-кореспонденти в

...
Събранието на академиците към БАН избра днес нови член-кореспонденти в
Коментари Харесай

Кой писател получи висше научно звание от БАН

Събранието на учените към Българска академия на науките избра през днешния ден нови член-кореспонденти в областите „ Изкуство “ и „ Изкуствознание “.

С висшето научно звание бе почетен писателят Георги Господинов. Той е роден е през 1968 година Автор е на повече от 15 книги в разнообразни жанрове – лирика, разкази, романи, пиеси, либрето за опера, проучвания на близкото минало, сюжети за филми. Романите „ Естествен разказ “ и „ Физика на тъгата “ са преведени на 25 езика в над 40 страни по света. „ Сляпата Вайша “, късометражен филм по неговия едноименен роман, стига до финалните номинации за Оскар през 2017 година Работи в Института за литература при Българска академия на науките, показват от академията. За член-кореспондент е определен и дфн Мирослав Дачев, професор семиотика на изкуството от НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов”.

За първи път Събранието на учените избра за член-кореспонденти на Българска академия на науките учени до 50-годишна възраст. Сред тях е роденият през 1978 година Младен Савов, работещ в направление "Математически науки ". Той е един от плеадата млади водачи, които дават звук в актуалната стохастика, развивайки нови посоки в региона на доктрина на вероятностите и стохастичните процеси. Развива и ползва нови способи, като употребява удачно модерния уред на функционалния разбор, специфични функционалности, сложен разбор, интегрални уравнения,Тауберови теореми, доктрина на разпределенията и целия боеприпас на доктрина на вероятностите. Савов е съумял да даде отговор на проблем от 60-те години на предишния век и да направи пробиви в решаването на отворени проблеми на Бенджамин и Берестики, Еванс и Винкел, показват от Българска академия на науките.

За член-кореспондент в направление „ Физически науки “ е определен Стойчо Язаджиев, роден през 1972 година Научните му приноси са свързани с доктрина на гравитацията, релативистка астрофизика, космология и теорията на черните дупки. Създава ново направление във физиката на черните дупки и тяхната астрофизика.

Новият лен-кореспондент в направление "Медицински науки " е Николай Габровски. Родениятб през 1971 година доктор е един от водещите неврохирурзи в България, ползващ се с огромен народен и интернационален престиж. Развива научна активност в разнообразни области на неврохирургията като невроонкология, съдова неврохирургия, гръбначна (спинална) хирургия, невротравматология. Осъществил е независимо или в екип над 5 000 интервенции при необятен набор мозъчни и гръбначни неврохирургични болести.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР