Събрахме екип от експерти, извършихме оглед на нашите магистрали и

...
Събрахме екип от експерти, извършихме оглед на нашите магистрали и
Коментари Харесай

Богдан Милчев: Всички магистрали в страната са опасни, те дори не трябва да се наричат „магистрали“

„ Събрахме екип от специалисти, извършихме оглед на нашите автомагистрали и това, което констатирахме е, че тези 846 км. автомагистрали не са автомагистрали, и всеки, който ги наименува по този начин, носи отговорността за жертвите по пътищата “. Това съобщи Богдан Милчев, ръководител на Института за пътна сигурност на специфична конференция, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Институтът показа отчет за положението на автомагистралите в България.

„ По повече от 350 км. по износващия пласт на асфалта сме установили дупки, на повече от 400 места има повредени мантинели, не можем да кажем, че това са автомагистрали, тъй като по над 200 км. сме установили места, на които може да има „ аквапланинг “ заради неприятното отводняване. Взехме сходна за България страна по отношение на население и повърхност – Австрия, която има два пъти повече автомагистрали, и в която е 3,5 пъти по-малко евентуално да загинеш по автомагистралите. Причината е отвод от поддръжка на автомагистралите тук и ние можем да кажем, че това са автомагистралите на гибелта “, съобщи още Милчев. „ Категорично мога да кажа, че всички автомагистрали са рискови в страната, 2,5 милиарда запас страната е отпуснала на АПИ. Въпросът, който всички ние питаме, е къде са нашите пари? “, попита ръководителят на Института по пътна сигурност.
Богдан Милчев
" Откакто ни ръководят служебни държавни управления, са заменени петима шефове на Агенция пътна инфраструктура, има директна връзка сред смъртността в България и по какъв начин се ръководят нашите пари за пътища, по какъв начин се харчат тези 2,5 милиарда лева ", добави Богдан Милчев.

След като минаха 23 отчета за нередности, стопирах да ги броя, изпращаме ги на АПИ, на сдружения, които би трябвало да пазят гражданския интерес, само че те не го вършат. Тази неангажираност е изцяло целенасочена. Време е да заявим, че няма повече да поносим ”, зави пътният инженер Методи Стилянов.

„ От прекратяването на служебното държавно управление и идването на държавното управление на Политическа партия се задълбочиха проблемите, които и към днешно време съществуват. Театър се развива в страната и то стартира от най-високо равнище. Съгласна съм, че човешкият фактор е забележителен, само че за какво се позволява да има толкоз пияни на пътя, казусът е, че всеки, който е на власт години наред към този момент ни лъже и употребява “, разяснява Деси Христова, някогашен изпълнителен шеф на „ Автомагистрали “.

„ Когато за даден първокласен ремонт се споделя, че ще бъде подготвен, да кажем за 5 лева примерно, то се заплащат 10 лева Това се случва и с парите ни, те се харчат нецелесъобразно и недалновидно. Министър Шишков непрестанно приказва за противозаконни строителства и за това, че ще ги узаконява. Той ще узаконява нелегално строителство, построено на автомагистрала „ Хемус “, само че в случай че това мине през Народно събрание и стигне до Конституционен съд имам подозрения, че това ще бъде конституционно. Важно е да се вземе поради какви са критериите за тези противозаконни строителства, за такива обаче нищо не чух “, разяснява още тя.

„ Корупцията е причина за нашата беднотия и най-много за нашите жертви, които даваме - за предходната година над 500 души са починали. Корупцията на всички места се бори по един и същи метод, в тази ситуация е значимо да има работещи контролни институции, които да си правят работата транспарантно, а не под политически напън. Изпратихме десетки отчети към всевъзможни институции, които се грижат за пътната сигурност, няма отговор. За нас е значимо натискът да не стопира и те да си правят работата “, разяснява и юрист Албена Билянова. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР