Събориха почти до основи емблематичната Къща с папагалите във Варна,

...
Събориха почти до основи емблематичната Къща с папагалите във Варна,
Коментари Харесай

Събориха Къщата с папагалите във Варна

Събориха съвсем до основи емблематичната " Къща с папагалите " във Варна, заяви bTV.

По уверенията на реставраторите паметникът на културата ще бъде изцяло възобновен. Жителите на морската ни столица се притесняват, че даже да бъде възобновено по всички стандарти, зданието отново мъчно ще се впише измежду новите кооперации и бизнес здания, изникнали към него.

" Къщата с папагалите " е издигната през 1922 година от известния проектант Стефан Венедикт Попов в жанр сецесион. Името на постройката идва от барелефа на двете редки птици на фасадата.

" Това е единственото място, където архитектът прибавя екзотични птици ", изясни Християн Облаков, откривател на остаряла Варна. Фигурите на емблематичните папагали се намирали на върха на фасадата. Тях към този момент ги няма, само че е взета точна отливка и ще ги възстановят в достоверен тип.

Къщата е строена с вар и пясък, които не удържат дълго на времето.

" Там, където бяха папагалите, каквато и реституция да бяхме създали на тези релефи, нямаше да издържи и след 2 години щеше да се напука и падне ", изясни Константин Угринов, реставратор в Исторически музей - Варна.

Сградата ще бъде възобновена със модерни материали, а достоверната фасада - на 2 метра пред новата част.

Според основния проектант на Варна Виктор Бузев, в случай че има място за смешка - зимата екзотичните птици отлитат на юг. Той се надява на пролет птиците да се върнат и да си кацнат по местата. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР