Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили

...
Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили
Коментари Харесай

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Днес е денят с най-много именици - черпят всички, които носят ангелски имена, а всеки трябва да направи това...

Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили (Архангеловден) - Църквата е определила този в чест на светите ангели и най-много на св. Архистратиг Михаил, който смята за водач на небесните сили.

Един от вишите ангели – Денница се възгордял и посредством своето рухване увлякъл голям брой други духове; само че всички ангели, под началството на св. Архистритиг Михаил, които останали правилни на Господа, продължавали да Му служат и да възпяват славата Му.

На Църквата Божия са известни имената на Седем първенствуващи ангели, които постоянно стоят пред престола на Господа. Всеки от тях има свое изключително служение. Словото Божие показва св. Архистратиг Михаил като водач на небесните сили и герой срещу духовете не тъмнината. Поради това той се изобразява с копие в ръка, а с краката си тъпчещ дявола.
свързани новини24129на 06.11.20219308на 05.11.2021
Архангел Гавриил съгласно Св. Писание е известител на тайните Божии

Рафаил – церител на недъзите

Уриил – просветник на душите

Салатиил – уважава се като молител и покровител пред Бога

Йехудиил – прославител на Господа

Варахиил – адресант на Божиите благословения

Всички ангели се смятат пазители на индивидите и Църквата се обръща към тях с молитва: " Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си популярност и ни избавят от беди ".

Според българските национални вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на който при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му нормално ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от популацията като ангел на гибелта и отсам идват националните му названия - душовадник, вадидушник. Българите са вярвали, че в случай че умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка. На празника му се провеждат курбани за светеца, фамилни и родови служби, общоселски празници и събори.

ИМЕН ПРАЗНУВАТ: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Гавраил, Гаврил, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Раде, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Руслана, Серафим, Серафима
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР