Събитието Патология на едно честване, организирано от културния център на

...
Събитието Патология на едно честване, организирано от културния център на
Коментари Харесай

Ректорът на СУ за антибългарското събитие: Имах резерви, ще предприемем необходимите институционални мерки

Събитието „ Патология на едно честване ", проведено от културния център на университета, който има собствен устав на ръководство, не минава през утвърждение на академическия съвет. Това събитие, заради доста безредици - и то с съображение, тъй като беше планувано едностранно, - представяше единствено едната гледна точна, или най-малко замисълът беше подобен. Самият културен център мисля, че усети неправилния метод, по който беше планувано това събитие, и го отсрочи по свое решение.


Това разяснява за БГНЕС ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев в отговор на въпроса за какво университетът не е излязъл към момента с позиция за антибългарското мероприятие, наречено „ Патология на едно честване ", което щеше да се организира в СУ, а след това беше анулирано.

„ В идващите месеци ние ще създадем съответните промени в правилника за ръководство, тъй че събитията откакто бъдат обсъждани от Управителния съвет на културния център да минават през Академичен съвет, тъй че авансово всеки член на академичната гилдия да може да се среща с тях и да имаме право на глас върху плануваните събития ", съобщи проф. Вълчев.

Ректорът заяви, че след многочислените си срещи с разнообразни институции, представители на Неправителствени организации, взехме решение да възнамеряват нов вид събитие, където фактически да може да се чуе позицията на България, на това, което тя е основала с дейностите на цялото общество във връзка със ориста на българските евреи. Според него „ това върне духа на академизма в подобен вид събития ".

Проф. Вълчев акцентира, че не е добре ректорът на СУ еднолично да взима решения по подобен въпрос, защото въпреки всичко СУ е място на свободата. „ Различните отзиви би трябвало да се чуват, само че в случай че събитията бъдат готови по този начин, че да се чуват другите гледни точки ", безапелационен е той.

Ректорът означи, че в събитието „ беше планувано да вземат присъединяване хора, които не са преподаватели в СУ, като се изключи проф. Стилиян Йотов ". „ Преди да чуем неговата позиция, няма по какъв начин да я обявим за антибългарска. Така че това е един от главните проблеми, отново споделям, събитието не беше замислено по този начин, че да се чуят другите гледни точки ", добави той.

Проф. Вълчев съобщи, че имаме държавна позиция по въпроса за българските евреи. „ Имаме преди години призната декларация на Народно събрание, където тези проблеми са дискутирани. Като обществена институция, несъмнено, ние сме в обстановката да пазиме формалната държавна позиция, и то напълно аргументирано, защото огромна част от историците в България са декларирали своите мнения, своето мнение и по тази причина планираме ново събитие, което да покаже тази позиция на гилдията историци в България и която да опише детайлно и в детайли за същината на събитията, които са се случили в тези трагични години ", сподели още той.

Ректорът показа, че той самият е имал запаси към това събитие. „ Споделих го с ръководителя на културния център и ще предприемем нужните институционални ограничения ", даде обещание той.

Проф. Вълчев показа, че след първичните диалози с шефа на Института по история към Българска академия на науките и с сътрудниците си от Историческия факултет провеждат новото събитие, на което ще се чуят разнообразни гледни точки, евентуално ще се случи в края на май или в средата на юни месец./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР