Бъдещият сръбски премиер Милош Вучевич обяви, че целите на новото

...
Бъдещият сръбски премиер Милош Вучевич обяви, че целите на новото
Коментари Харесай

Вучевич: Стратегическите цели на Сърбия са интеграцията в ЕС и военният неутралитет

Бъдещият сръбски министър председател Милош Вучевич разгласи, че задачите на новото държавно управление ще бъдат две - боен неутралитет и интеграция в Европейския съюз.


„ Двата крайъгълни камъка, с които президентът Вучич дефинира нашите дейности по отношение на външния свят, са политическата самостоятелност и военният неутралитет “, сподели Вучевич в своята тирада пред Народното събрание.

„ Мирът няма цена за нас и ние постоянно ще оказваме поддръжка за постигането му там, където е заплашен “, добави той.

Вучевич уточни, че Белград желае " опазване на мира и стабилността " в Западните Балкани.

Председателят на Сръбската прогресивна партия /СПП/ съобщи, че пълноправното участие в Европейски Съюз остава стратегически приоритет на страната:

„ Правителството, което ще управлявам, ще продължи всеотдайната си работа за осъществяване на всички съществуващи критерии, които в последна сметка са от изгода за нашите жителите и стопанска система. “

Милош Вучевич сподели още, че европейският път на Сърбия е блокиран, тъй като страната " не дава отговор на упованията на някои огромни и мощни държави-членки. "


" Вратата към момента е затворена за тези положителни възпитаници в нашия район, които дават отговор на критериите и неписаните упования, само че все пак не напредват по пътя към участието ", уточни той, представен от вестник " Политика ".

" Отговорът на Сърбия на всичко това би трябвало да се основава на дългия исторически опит на нашия народ, който ни учи, че великите и мощните от време на време могат да ни победят, само че не могат да ни унижа ", добави бъдещият министър-председател.

Мандатоносителят акцентира смисъла на стратегическото партньорство на Сърбия с Китай, което тази година ще бъде увенчано със Споразумение за свободна търговия.

„ Въпреки противоположните възгледи на мнозина на Запад, за нас Китай съставлява другарска страна и благонадежден съдружник в отбраната на нашата териториална целокупност. Позицията ни по отношение на политиката на един Китай няма да се промени. Очаквам с неспокойствие идното посещаване на президента Си Дзинпин в Белград. То ще отвори нова глава в развиването на стоманеното другарство сред Сърбия и Китай “, съобщи Вучевич.

Днес сръбският парламент ще гласоподава оферти от Милош Вучевич състав на държавното управление./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР