С всеки изминал ден климатичните промени оказват все по-голямо влияние

...
С всеки изминал ден климатичните промени оказват все по-голямо влияние
Коментари Харесай

България през 2022 и 2023 г.: Природните катаклизми зачестиха. Какво да направим?

С всеки минал ден климатичните промени оказват все по-голямо въздействие върху живота на Земята . Днес по-чести и по-интензивни катаклизми излагат на риск както естествените екосистеми и тяхното биоразнообразие, по този начин и нас хората. Мощни горски пожари и продължителни интервали на засушавания и дефицит на вода биват последвани от тежки наводнения с жертви и материални вреди. За страдание, това към този момент се случва и у нас. За заканите сигнализира акцията на природозащитната организация WWF България, на която,,,,, имат удоволствието да бъдат медийни сътрудници.

Всеки може да стане част от идеята на WWF , като се включи в акцията „ Подари природа. За нашето бъ д еще “. Вижте по какъв начин на.

Свръхгорещите летни дни последователно се трансформират в всекидневно събитие. Лятото на 2023 година се оказа за последните 44 години. Това неизбежно води до увеличение броя на горските пожари със съпътстващите ги опасности за загуба на човешки животи, домове, инфраструктура, пропуснати изгоди от спрени действия и, несъмнено, загуба на местообитания на растения и животни. Проучванията сочат, че климатът в Южна България последователно се приближава до гръцкия, което усилва броя на горещите и сухи дни в годината. А това удължава пожароопасния сезон и уголемява размера на горски площи, които могат да бъдат наранени.

„ Горските пожари способстват доста за изменението на климата. На тях се дължат 15% от световните излъчвания на парникови газове. Милиарди тонове въглероден диоксид всяка година отиват в атмосферата. Нещо повече, затоплящият се климат води и до появяването на суши “, споделя Апостол Дянков, началник стратегия „ Климат и сила ” във WWF .

Суши и дефицит на вода

Горещите талази са директно обвързани с интервали на суши и ниски равнища на реките, сочи Според данните 17% от европейците, както и 13% от Брутният вътрешен продукт на континента могат да бъдат изправени пред висок риск от дефицит на вода доникъде на века. През последните години реките в Европа стават жертва на горещините. През август 2022 година Дунав сложи няколко поредни върха за най-ниски водни равнища за съответния ден, засечено от 1941 година насам . Това заплаши бизнеса, промишлеността, селското стопанство и даже доставките на питейна вода за локалните общности.

„ Основните аргументи за засушаването и смяната във водния режим на Дунав са световните климатични промени, обезлесяването на басейна на реката и строителството на хиляди водноелектрически централи по течението и притоците ѝ. Снеговете в Алпите и Карпатите са все по-малко и се топят все по-рано всяка година. Всичко това заплашва да докара до необратимо заличаване на екосистемата на реката, както и на всички услуги, които ни дава. Последствията могат да бъдат свързани с провалена годишна продукция, стесняване на езера, стопански колапс и дефицит на вода за хората “, разяснява Стоян Михов, началник на стратегия „ Води “ във WWF .



Поройни дъждове и наводнения

Тази година ще запомним 8-и септември като ден на народен печал за жертвите на наводненията в община Царево . Двама мъже и две дами починаха в бедствието, при което водоемите в региона преляха, отнесоха мостове и задействаха свлачища. Селища и къмпинги бяха евакуирани, хиляди хора останаха без ток, а пътища по Южното Черноморие бяха затворени.
 Потоп Царево Българска телеграфна агенция
И всички тези катаклизми през днешния ден могат да се случат в рамките единствено на няколко седмици!

Какво е решението?

Първото и най-важно изискване е незабавното ограничение на излъчванията от изкопаеми горива. WWF работи с държавни управления бизнеси и институции за това България да стане въглеродно-неутрална страна до 2038 година Експертите са уверени, че това е единственият път напред.

Възобновяеми източници против изкопаеми горива – какво мислят учените?

WWF и Boston Consulting Group разгласиха, оценяващ рисковете и изгодите от бързото прекосяване към възобновима сила. Анализът преглежда осем области на влияние от всички сфери на биосферата. Той демонстрира, че енергийна система, захранвана от възобновими източници, би била от два до шестнадесет пъти по-добра за хората и природата. Тя би оказала позитивно влияние върху богат набор от основни запаси, като качеството на въздуха и водата, човешкото здраве, биоразнообразието и екосистемите.

Според учените в бъдеще, захранвано от възобновима сила, количеството земя, изгубено от наводнения, опустиняване и горски пожари, ще бъде доста по-малко спрямо това, което разчита на изкопаемите горива. А намаляването на честотата и интензивността на провокираните от климата бедствия ще избави хиляди човешки животи и ще спести 2 трилиона $ годишно от вреди по инфраструктурата.

В устрема си да смекчи следствията от климатичните промени WWF търси отговор и в природно-базираните решения . Те употребяват естествените дадености и процеси за справяне с разнообразни проблеми. Освен че са по-евтини от инженерно-базираните подходи, те могат да обезпечат изгоди освен за биологичното многообразие, само че и за индивида.

1) Залесяване с крайречни гори

Гъсто преплетените коренища на крайречните гори укрепват крайбрежията на реките и стопират ерозията, намалявайки риска от наводнения надолу по течението. При проливни дъждове гората забавя времето, за което дъждът доближава до реката, поемайки доста количество вода по листата, шумата и коренищата. А коренищата са в положение да уловят по-голямата част от биогенните замърсители, попадащи в подпочвените води от обработваемите земи.

„ Крайречните гори обезпечават дом и храна на стотици типове животни, допринасяйки за решаването на казуса с намаляването на биоразнообразието. Крайречните гори основават удобен микроклимат. В летните горещини те могат да обезпечат хладина както на дивите животни, по този начин и на нас хората. Затова възобновяване на горите по крайбрежията на Дунав и Марица години наред е главен приоритет в работата на WWF “, изяснява Костадин Вълчев, старши специалист на стратегия „ Гори “ във WWF .

2) Обособяване на влажни зони

Влажните зони и заливаемите територии до реката понижават риска от наводнения. При проливни дъждове и високи води в реката те могат да поемат доста количество вода и да забавят скоростта на водното течение. В същото време влажните зони са измежду най-богатите на биоразнообразие екосистеми на планетата и имат съществено влияние върху опазването му. Водната растителност във влажните зони е и един от най-хубавите биологични филтри във връзка с органичното замърсяване на водата.

Голямата задача на WWF е да спомогне за построяването на бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата и нейните жители.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР