С всеки ден слънцето все по-щедро гали кожата ни. Идва

...
С всеки ден слънцето все по-щедро гали кожата ни. Идва
Коментари Харесай

Опасна ли е слънцезащитата?

С всеки ден слънцето все по-щедро гали кожата ни. Идва лятото, а с него и желанието да се порадваме на топлите му милувки, без да си навредим. Преди тръгване към морето нормално се насочваме към щандовете със слънцeзащитна козметика. Какво ни чака там? Къде сред митовете за слънцезащита и предложенията в комерсиалната мрежа стои рационалният избор? Как да разберем кое е най-хубавото?

Срещу дълбокото навлизане на слънчевите лъчи козметичната индустрия е създала технологии, съдържащи филтри. Слънцето излъчва в ултравиолетовия набор в UVA, UVB и UVC диапазони, отличаващи се с друга дължина на вълната и общо наименование UV (ултравиолетови лъчи). UVA лъчите са с дължина на вълната 315 ~ 400 нанометра и над 98% от тях могат да обхванат през озоновия пласт, облаците и да доближат до дермата – вътрешния пласт на кожата. Продължителното им влияние предизвиква фотостареене и бръчки заради загуба на колаген и провокирано окисление в клетъчните мембрани, образуването на кафяви петна (лентиго) по кожата, инфектиране на роговицата на окото (фотокератит, следен най-често при скиори) и други увреждания. UVA лъчите са посочени и като виновни за раковите болести, тъй като UVA лъчението взаимодейства с ДНК и РНК, причинявайки разновидности.



UVB лъчите имат дължина на вълната 280 ~ 315 nm. Отличават се със приблизително навлизане през озоновия пласт, тъй като по-малко от 2% от тях доближават до повърхността на планетата през горещите дни от лятото. Въздействат върху епидермиса – горния пласт на кожата. Въпреки че подтикват обмяната на веществата, образуването на витамин D в организма и шоколадовия тен, те могат да причинят зачервяване, инфектиране или изгаряния на кожата при несъразмерното излагане на слънце.  UVC лъчите са от късовълновия диапазон 100 ~ 280 nm. Те са най-опасни, само че за наша наслада се гълтам от озоновия пласт и не доближават земната повърхнина. Колкото по-къси са вълните, толкоз по-големи са заплахите от излагане на UV радиация.

Спектърът на ултравиолетовото лъчение има разнообразни способи на разделяне в света на науката и техниката, само че две от тези лъчения са обект на изследване, проучване и приложение в слънцезащитната козметика. Върху опаковките на изделията има означение SPF (Sun Protection Factor), чиито съставки имат за цел да ни предпазят от слънчевата радиация. SPF е съпроводен от число, получено след лабораторно проучване. То демонстрира какъв брой дълго слънцезащитният крем ще ни защищава. Например SPF 20 допуска, че ще отнеме 20 пъти повече време, с цел да изгори кожата ви със слънцезащитен крем, в сравнение с без него. Това не е тъкмо по този начин, тъй като доста зависи и от силата на слънцегреенето денем. По-високите стойности на SPF (до 50) обезпечават по-добра отбрана от слънчево изгаряне. На ефикасна отбрана може да се разчита единствено в случай че тя е широкоспектърна – с покрития и на UVA, и на UVB, освен това освен през лятото.


Парадоксът на слънцезащититеИзказан в едно изречение, би звучал по този начин: „ Върху телата си нанасяме съставки, които ни пазят от лъчите, само че не и от болесттите “. Нещо повече, използването на несъответствуваща отбрана може да провокира появяването на нови заболявания. Към този извод насочва погледът към научните проучвания върху наличието на предлаганите произведения. Според данните на изследване, направено в университета „ Лунд “, Швеция, 63% от съставките в най-известните слънцезащитни произведения в Европа са класифицирани като рискови за човешкото здраве и/или околната среда. Най-общо компаниите залагат на два метода към слънцезащитата: химичен и машинален (физически). Накратко, химическите слънцезащитни произведения гълтам лъчите, като разчитат на химични реакции, с цел да предпазят кожата от слънчевите лъчи. Активните съставки за физическа отбрана стопират лъчите, като ги отразяват от повърхността на кожата сходно на огледало. Ще надникнем към преимуществата и минусите на двата метода, с цел да разберем, намазвайки се, какво реализираме посредством тях.

Какво съдържа химичната слънцезащита?
Химичните UV филтри гълтам и трансформират съвсем 100% от лъчите. Това се дължи на обстоятелството, че навлизат по-дълбоко в подкожието, за което спомага и самата слънчева радиация, разширяваща порите. Често са желани за прилагане заради по-лесното им полагане на повърхността поради съществуването на мастните разтвори – удобна среда за надълбоко навлизане в тъканите. Неудобството е, че при нанасяне съставките постъпват в кръвния ток и лимфата. Освен това, с цел да се запазят химичните съставки, се прибавят консерванти, оцветители и аромати, които могат да причинят кожни раздразнения. Ключовият въпрос е какво съдържа химичната слънцезащита?

Има научни изследвания, доказващи, че най-известните произведения с химична слънцезащита съдържат съставки, които могат да причинят увреждания върху хормоналните функционалности на организма, да снижат тежестта на плода измежду бременни дами и даже да провокират неплодородие при мъжете. Четири изследвания, оповестени още през 2020 година, демонстрират, че оксибензонатът може да работи като ендокринен унищожител, кадърен да усили риска от рак на гърдата и ендометриоза (патология, при която тъкан, сходна на тъканта от вътрешната обвивка на матката, се открива отвън нея, нормално в други органи в региона на таза - бел. ред.). „ Тези резултати са тревожни и могат да обяснят частично за какво необяснимото неплодородие е толкоз публикувано “, счита професор Нилс Скакебек от Копенхагенския университет. Измежду многото увреждащи съставки има няколко съществени, които са най-често срещани заради необятната им приложимост в производството. Съставките оксибензон, октиноксат, октизалат, октокрилен, хомосалат и авобензон се просмукват редовно в тялото даже след еднократна приложимост.



Според изследвания, оповестени от FDA, те могат да бъдат открити в кожата и в състава на кръвта седмици откакто към този момент изделието не се употребява (Matta 2020). Установено е, че следите на доста слънцезащитни съставки остават в майчиното мляко и пробите от урина. Освен това е допустимо потребителите да вдишват химикалите от спрейовете или да гълтам някои от тях чрез емайл, нанасян върху устните. Оксибензонът и октиноксатът са две от най-разпространените и преобладаващи субстанции в дългия лист от потвърдено нездравословни съставки в химическите слънцезащитни произведения.
Оксибензон
Оксибензонът (Oxybenzone), именуван от време на време бензофенон-3, е блокер на UV лъчи, който е доста ефикасен при закъснение на поглъщането на нездравословните UVA и UVB лъчи от човешката кожа. Той е с държание на синтетичен естроген, който съгласно Environmental Working Group (EWG) може да аргументи разстройства в хормоналното равновесие посредством въздействието върху щитовидната жлеза, контактни алергии и фотоалергии. Наличието му в състава на слънцезащитно произведение е измежду най-обезпокоителните обстоятелства. Според EWG оксибензонът е открит в кръвта на съвсем всеки американец.

Октиноксат (Octinoxate) Октиноксатът, именуван още октил метоксицинамат (OMC) е UV филтър, който обезпечава надеждна отбрана против проникването на UVB лъчи, само че не защищава от UVA лъчението. Формулата му разрешава да се гълтам бързо през кожата. Освен в слънцезащитни произведения се влага при производството на бои за коса и шампоани, червила, лакове за нокти и кремове. Химикалът е открит в кърмата, урината и кръвта на лица, употребявали химични слънцезащитни произведения. Променя репродуктивната система на дамите посредством доста намаляване на хормоналните равнища от естрадиол и прогестерон, което е обвързвано с неплодородие и спонтанни аборти. При мъжете има понижение на броя на сперматозоидите при всички дози. Тези резултати могат да бъдат в допълнение предадени на тяхното поколение в хода на повишаване на тъканите посредством разделяне на клетките (пролиферация). Употребата на слънцезащитни химикали поражда опасения за сигурността им.



Има ли опасности при механичната (физическа) отбрана?
Разискванията за по-добрия избор на слънцезащитни произведения продължава от десетилетия и от ден на ден е в интерес на физическата отбрана. Причината за това е влагането на дейни съставки с минерален генезис като титанов диоксид и цинков оксид, които се срещат в природата и са потвърдено безвредни при... известни условия. Установено е, че ZnO е по-ефективен за UVA отбрана, а TiO2 е по-добър за UVB диапазона. Те стопират и разпръскват ултравиолетовите лъчи, преди да обхванат в кожата.

Минералните филтри са фотостабилни, дейно обезвреждат UVA/UVB лъчите върху повърхността на тялото. Действат неотложно от мига на полагане и не са хормонално дейни. Неудобството е, че постоянно оставят бял или сивкав нюанс по-късно по-трудно нанасяне. Опасностите от приложимост са два: поемане на прахообразните субстанции в хода на произвеждане или ползване;  влагането на наночастици в слънцезащитните произведения. Международната организация за проучване на рака класифицира титановия диоксид като евентуален човешки канцероген при поемане. Цинковият оксид също носи проблеми при поемане, когато е под формата на спрей или прахообразно произведение.
Невидимите сътрудници
Производителите на козметика за физическа слънцезащита постоянно употребяват наноразмерни версии на минералната основа, с цел да подобрят качествата є. Те са невидими – един нанометър е еднакъв на една милиардна част от метъра (1 nm = 10-9 m), само че не са безвредни. Множество изследвания демонстрираха, че наночастиците от сребърен оксид (AgO), титанов диоксид (TiO2) и цинков оксид (ZnO) могат да работят разрушаващо върху избрани кафези, да увредят тяхната ДНК, да провокират апоптоза – физиологичен развой за самоунищожаване на клетката, оксидативен стрес и инфектиране. Фактори като размера и измененията на повърхността би трябвало да бъдат взети под внимание, до момента в който се изследва тяхната токсичност. Когато попаднат в тялото, трансформират формата и размера си, свързват се между тях и са склонни да се натрупват в разнообразни органи, както и в мозъка. С влизането в действие на Регламента на Европейски Съюз за козметичните произведения през 2013 година частиците сред 1 и 100 nm би трябвало да бъдат декларирани.



Вредни за околната среда
Ежегодно към 14 000 тона слънцезащитни произведения навлизат в международния океан и повреждат неговата флора и фауна съгласно публикация от 2015 година, оповестена в списание „ Архив за замърсяване на околната среда и токсикология “ (Archives of Environmental Contamination and Toxicology). Особено наранени се оказват кораловите рифове. Проучването на научната организация с нестопанска цел Haereticus Environmental Laboratory откри, че химикалите убиват водораслите, проникват в младите корали, а оксибензонът провокира избелването им. Поради пагубното им влияние на някои места по света, като Австралия, Галапагоските острови, Хаваите и Вирджинските острови, са забранили потреблението на химически слънцезащитни произведения или някои от съставките.

Да си създадем сами слънцезащита?Тези изводи не демонстрират, че хората би трябвало да се въздържат от потреблението на слънцезащитни произведения. Идеята сами да си забъркаме подобен крем несъмнено не е измежду положителните. Това може да се окаже освен нездравословно, само че и рисково. Смесването на семена от малини, моркови и други растения обезпечава отбрана единствено против UVB лъчите, само че не и в UVА диапазона, заради което тя ще се окаже съвсем нулева. Някои прибавят и цинк, само че този, който може да се купи на свободния пазар, се разграничава от софтуерния и не е рафиниран дотам. В домашни условия механически не може да се реализира идеално мелене даже и с най-мощния блендер... Следователно няма опция да се реализира отмерено покритие. Като се вземе поради и фактът, че цинкът в сходна примес ще стартира да образува зърнести структури, тъй като частиците му се притеглят, усилието ще е обречено през цялото време.

Изборът на кралете
Изборът на козметика за британския кралски двор носи български етикет. Почетно място е отредено на слънцезащитните произведения на Wooden Spoon, които са приети като №1 по сигурност в целия свят! Те държат и първите 4 места в INCI BEAUTY – интернационално приложение, което прави оценка за сигурността и чистотата на козметичните произведения. Екипът на компанията е предан на концепцията да предложи допустимо най-чистата и същинска естествена грижа за всички възрасти. И съумява!

„ Целият състав на биокозметиката, която сътворяваме, е ядлив, а опаковките – разградими. Постигаме SPF 50 посредством 5 натурални съставки: пчелен восък, слънчогледово, кокосово, какаово масло и транспарантен цинк. Маслата са носещи, те прилепват цинковия оксид към кожата за по-лесно разстилане. Не съдържат вода, тъй като тя би изисквала консервант, в нашите артикули няма консерванти, не съдържат титанов диоксид, а цинковият оксид не е накълцан до наночастици. Минералната отбрана е сложна (UVA и UVB), нанася се елементарно, без да оставя бели петна. Всички наши артикули са създадени посредством щадяща технология, която резервира натуралните преимущества на съставките “, споделя въодушевено Силвия Павлова – създател на Wooden Spoon.


През 2021 година тя бе номинирана за „ Жена на годината “ в категория „ Бизнес по време на пандемия “. Днес биокозметиката на компанията се продава в 36 страни и влиза в 2 книги от историята на кралското семейство. Изборът на кралете е наличен за всеки от нас на woodenspoon.eu

Статията е оповестена в Списание 8, бр. 4/2023 г.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР