С вой на сирени и тържествено поклонение пред паметника в

...
С вой на сирени и тържествено поклонение пред паметника в
Коментари Харесай

Генерал Тошево почете паметта на Христо Ботев

С писък на сирени и тържествено поклонение пред паметника в парк „ Бойна популярност “ на 2 юни жителите на град Генерал Тошево уважиха паметта на Христо Ботев и починалите за свободата на България. На 2 юни се навършват 147 години от трагичната, само че и героична крах на революционера, дал живота си за отечеството.

Традиционното поклонение беше почетено от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, неговите заместници, доста деца от детските градини и учебните заведения в града и признателни жители. Присъстващите сервираха цветя и венци пред паметника в парк „ Бойна популярност “ и сведоха глава в символ на благодарност към паметта на героите.

2 юни е Ден на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. Датата е кончината на българския стихотворец и бунтовник Христо Ботев (2 юни 1876 г.). За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година Официално се празнува от 1901 година, когато на тържествата на връх Вола (Околчица) участват Ботеви четници. На 2 юни 1948 година тъкмо в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно безмълвие в чест делото на българските герои и от този момент това се прави и до през днешния ден - в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна респект.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР