С водосвет, отслужен от Врачанския митрополит Григорий и свещеници от

...
С водосвет, отслужен от Врачанския митрополит Григорий и свещеници от
Коментари Харесай

Осветиха камбана на входа на подземна църква във Враца

С водосвет, отслужен от Врачанския митрополит Григорий и свещеници от епархията, бе осветена новата камбана на най-старата и единствена подземна черква във Враца, оповестиха от общината.
Инициаторът за обновяването на средновековната базилика и слагането на камбана – Христо Илиев, срещна присъстващите с историята на църквата и съобщи, че историческото минало на Враца би трябвало да бъде съхранявано и излъчено на поколенията.
"На камбаната е изобразен ликът на Св. Георги, в символ на благодарност към болярина Георги, с чиито средства се построява православната обител. Щастлив съм, че през днешния ден, четири века по-късно, камбаненият звън още веднъж ще се чува от базиликата! “ – добави Илиев и благодари на кмета Калин Каменов за оказаната поддръжка.
„ Искам да поздравя Христо Илиев за следващата му родолюбива самодейност. Убеден съм, че с поддръжката на Врачанския митрополит Григорий, направеното тук ще се пази, уважава и почита. Вярвам, че този храм ще припомня на врачани, че са наследници на богата история и велики предшественици “ – сподели кметът Калин Каменов и добави, че следва слагането на видеонаблюдение в региона на античната черква и митрополитския храм „ Св. Никола “, както и че ще бъде построено осветяване навътре в подземната реликва.
На освещаването участва и най-възрастният шлосер във Враца – 83-годишният Петър Серпионов, който също подкрепя в реставрирането на божия храм.
Древната черква носи името на „ Св. Никола “ и се намира в двора на едноименния митрополитски храм. Православната обител е издигната през 16 век от болярина Георги, по молба на щерка му, която се омъжва за търговец в Цариград. За да ѝ се елементарни, че приема друга религия, тя насочва молба за построяването на православен храм. Базиликата е на над 4 века и е вкопана подземен на шест метра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР