С умеличаване броя на заболелите от коронавирус бизнесът с PCR

...
С умеличаване броя на заболелите от коронавирус бизнесът с PCR
Коментари Харесай

Лабораториите предлагат PCR-тестове с огромна надценка

С умеличаване броя на заболелите от ковид бизнесът с PCR проби процъфтява, написа " Сега ". Надценките са многократни, а в цените има и парадокси. Най-високата цена за момента се предлага за тестване в държавни структури - 130 лева за тестване по персонална самодейност в РЗИ-тата. За нещо, което съгласно страната коства 130 лева, частни лаборатории взимат към 100 лева, а Националната здравно-осигурителна каса заплаща 60 лева
Голямата разлика в цените лъсна още при, подписани на държавно равнище. През юли България да вземем за пример подписа контракт с корейската OSANG Healthcare Co. Ltd за доставка на 42 000 PCR теста на цена от $340 500 с превоза. Или единичната цена на теста е към 13,4 лева Пред " Сега " от Министерство на здравеопазването обясниха, че корейските проби са предоставени на Националната референта лаборатория към НЦЗПБ, както и на четирите лаборатории в МУ Плевен, МУ Пловдив, УМБАЛ Стара Загора и Столична РЗИ.
 Проф. Кантарджиев изясни какъв брой са лабораториите и какъв брой PCR теста се вършат у нас (ВИДЕО) Проф. Кантарджиев изясни какъв брой са лабораториите и какъв брой PCR теста се вършат у нас (ВИДЕО)
Нищо по-различно от предвижданото от нас, не се случва сега. Трябва невъзмутимо, без суматоха и преекспониране да се изясняват неща...
На сходни ниски цени на тестванията работят и частните лаборатории, които сами си ги закупуват, описа пред " Свободна Европа " Недялко Калъчев, шеф на " Цибалаб ". " 16-17 лева коства тест без Данък добавена стойност. 7-8 лева е цената на изолираност на ДНК, консумативи към 4 лева Материалната себестойност на един тест е сред 32 и 50 лева ", счете той. Така действителната цена на теста съгласно Калъчев е към 65-66 лева (б. р. не се схваща дали са включени разноските за труд и печалба).
60 лева е и цената, която Националната здравноосигурителна каса заплаща по издаваните посоки за проучване за нейна сметка. Стойността бе контрактувана сред НЗОК и Българския лекарски съюз и влезе в действие през май като корекция в Националния рамков контракт. Затова получават по 60 лева по проучвания, правени с направление, и прибилат по 100-120 лева от частните пациенти за същото.
На този декор самото здравно министерство е предложило рекордно висока цена за осъществяване на проучването в обществени структури като Националния център по заразни и паразитни заболявания и районните здрави инспекции. В края на септември здравно министерство е пуснало за разискване промени в цената за таксите, които се събират от органите на националния здравен надзор и една от новите такси е точно за осъществяване на PCR проби в РЗИ и Националния център против 130 лева, заяви " Банкеръ ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР