С ултиматум към държавите, подкрепящи военната агресия в Украйна и

...
С ултиматум към държавите, подкрепящи военната агресия в Украйна и
Коментари Харесай

Г-17 с ултиматум. Омекна към Китай, озъби се на Русия

С ултиматум към страните, подкрепящи военната експанзия в Украйна и поръчка за нови наказания против Русия, завърши срещата на Г-7 в Япония.

-->
Външните министри от Г-7 утвърдиха „ мирната формула " на Зеленски, която включва цялостното евакуиране на всички съветски войски от украинска територия.

Г-7 заплаши с „ заплащането на висока цена " страните, които поддържат съветската война в Украйна. След срещата си в Каруизава, Япония, основните дипломати на седемте водещи индустриални страни ще разгласят спомагателни наказания против Русия в заключителната си декларация. Те осъждат като „ недопустимо " известието на Москва за разполагане на нуклеарни оръжия в Беларус, съобщи investor.bg.

В официално съобщение, оповестено във вторник след срещата на висшите дипломати на Г-7 в Япония, блокът осъди „ по най-категоричен метод " войната на Русия против Украйна. Страните потвърдиха поддръжката си за мирния проект на украинския водач Володимир Зеленски, като в същото време жигосаха „ безотговорната нуклеарна изразителност " на Русия, заяви Bloomberg.

„ Днес още веднъж се ангажираме да подкрепим Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, и да осигурим устойчива сигурност, икономическа и институционална поддръжка, с цел да помогнем на Украйна да се отбрани, да обезпечи свободното си и демократично бъдеще и да възпре бъдеща съветска експанзия ", се споделя в изказването.

Министрите от Г-7 обявиха също, че признават значимостта на „ откровеното взаимоотношение " с Китай и нуждата от взаимна работа по общите ползи, като в същото време приканиха за „ спокойно разрешаване " на въпросите, свързани с Тайван. Те показаха също по този начин угриженост по отношение на възходящия нуклеарен боеприпас на Китай и приканиха за договаряния със Съединени американски щати по отношение на контрола на въоръженията.

Министрите прибавиха, че „ няма смяна в главните позиции на членовете на Г-7 във връзка с Тайван, в това число декларираните политики за обединен Китай " - отвръщайки на изказванията на Пекин, че по-специално Съединени американски щати се стремят да трансформират статуквото.

Езикът във връзка с Китай в официалното съобщение, доста по-мек от острата изразителност, която постоянно се чува във Вашингтон, се случва в миг, когато групата се стреми да показва единение, откакто се появиха основни разлики след неотдавнашното пътешестване на Еманюел Макрон до Пекин.

Френският водач съобщи, че Европейският съюз би трябвало да заобикаля да бъде въвличан от Съединени американски щати в спор с Китай - забележки, които спомогнаха за постигането на задачата на китайския президент Си Дзинпин да разпали разделянето сред американските съдружници.

Германският министър на външните работи Аналена Бербок, която също участва на срещите в Япония, в понеделник акцентира, че Германия няма да направи компромис със своите полезности, когато става въпрос за взаимоотношение с Китай.

„ Аз ясно заявих в Китай: Искаме да си сътрудничим, желаеме да бъдем сътрудници, само че не сме наивници ", сподели тя пред кореспонденти в Япония.

По време на срещите, в които участваше и френският външен министър Катрин Колон, дипломатите се споразумяха за метод, който акцентира опитите за съдействие с Пекин на всички места, където е допустимо, като в същото време се понижава рискът от икономическата взаимозависимост от Китай и се изпращат ясни сигнали, че доставките на китайски оръжия за Русия, както и военната ескалация с Тайван, са неприемливи, съобщи чиновник, осведомен с въпроса.

Съединени американски щати не са провеждали срещи на високо ниво с Пекин, откогато президентът Джо Байдън се срещна със Си в края на предходната година, защото свалянето на хипотетичен китайски шпионски балон накара Блинкен да анулира от дълго време планувано пътешестване до Китай. Връзките единствено се утежниха след невижданата среща на тайванския президент Цай Ин-уен на американска земя с ръководителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, което накара Китай да стартира военни учения.

Един от основните въпроси беше доколко страните от Г-7 би трябвало да се ангажират с неразбираемия кротичък проект на Си за Украйна, който получи поддръжка от нововъзникващите стопански системи от така наречен световен Юг.

По време на пътешестване до Пекин предходната седмица бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва съобщи пред кореспонденти, че е „ значимо Съединени американски щати да спрат да предизвикват войната и да стартират да приказват за мир ". След това неговото държавно управление предложения съветския външен министър Сергей Лавров в южноамериканската страна, където бразилският външен министър Мауро Виейра разкритикува глобите, наложени от Съединени американски щати и техните съдружници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР