С удоволствие похапваме ягодки с бита сметана или захар. Те

...
С удоволствие похапваме ягодки с бита сметана или захар. Те
Коментари Харесай

Кой е очаквал, че тези хора не трябва да ядат ягоди

С наслаждение похапваме ягодки с бита сметана или захар. Те имат страховит усет, когато се сервират независимо или в компанията на други сезонни плодове. За доста от нас ягодите са неразделна част от лятото. Това е освен вкусна, само че и здравословна и нискокалорична закуска. Въпреки това, заради съществуването на избрани субстанции в тези плодове, не всеки би трябвало да ги употребява. Кой в името на здравето би трябвало да ограничи потреблението на ягоди до най-малко?

Сезонът на ягодите стартира при започване на юни и е в разгара си. В питателните магазини, зеленчуците и пазарите рафтовете са отрупани с тези сочни червени плодове. Ягодите са идеалната закуска през топлите дни. Те внасят многообразие в утринната закуска и се съчетават съвършено с други плодове в здравословното смути. Българите обичат ягоди.

Ягодите са вкусни и нискокалорични – 100 г съдържат 32 kcal. Затова хората на диета могат без боязън да посегнат към тях. Ягодите съдържат и хранителни субстанции – витамини и минерали – значими за вярното действие на организма.

Ягодите са източник на доста субстанции и съединения, които въздействат удобно на работата на организма. 100 г от тези сезонни плодове съдържат цели 60 мг витамин С. Това е порция, която покрива дневната потребност за възрастен. Ягодите съдържат и витамини А и Е, както и витамини от група В (В1, В2, В3, В6). Като ги ядем, ние осигуряваме на тялото: калий, фосфор, магнезий, калций и желязо.

 ягоди

Ягодите са и скъп източник на диетични фибри, които форсират чревната перисталтика и понижават равнището на „ неприятния “ LDL холестерол, като в същото време „ пречистват “ кръвта. Фибрите поддържат възприятието за задоволеност, контролират храносмилането и форсират метаболизма, като предизвикват загубата на тегло. Освен това ягодите са жлъчегонни (увеличават производството на жлъчка) и диуретик, защото са направени основно от вода. Те съдържат фолиева киселина, която контролира развиването и действието на съвсем всички кафези, а също по този начин взе участие в образуването на червени кръвни кафези.

Какви други потребни съединения се намират в ягодите?

На първо място, кверцетин и бромелаин.
Първото вещество понижава риска от атеросклероза. На кверцетин се приписва и противоракова интензивност. От своя страна бромелаинът има позитивен резултат върху сърдечно-съдовата система, а също по този начин почиства тялото от токсините, останали в него, като в същото време го детоксикира от вътрешната страна. Поради благосъстоянието на хранителни субстанции, постоянната консумация на ягоди е извънредно здравословна. Трябва обаче да се помни, че ягодите не са потребни за всеки. Експертите предизвестяват, че някои от съединенията в тези сочни сезонни плодове могат да повлияят неподходящо на пациенти със характерни болести.

Кой би трябвало да ограничи потреблението на ягоди?

За страдание, не всеки може да се наслаждения на интензивния ягодов усет през лятото. Някои хора, в името на здравето, би трябвало да ги изключат от диетата си. Тази група включва най-вече хора, които са алергични към протеините, намиращи се в тези плодове. Ягодите са едни от най-алергичните плодове, тъй че бъдете изключително деликатни с тях. Алергията към ягоди постоянно визира деца, само че може да се появи и при възрастни. Основните признаци, които демонстрират алергия, са: изтръпване или сърбеж в устата отичане и отичане конвулсия на дихателните пътища чревни недоволства (коремна болежка, повръщане, диария), кожни проблеми (обриви, копривна треска). Ягодите би трябвало да се заобикалят и от хора, които са алергични към салицилати, т.е. органични химични съединения на соли и естери на салициловата киселина.

 ягоди

В техния случай яденето на ягоди е изключително рисково и може да докара, наред с другото, до: чернодробна или бъбречна дисфункция, нарушавания на кръвоносната система, проявяващи се, наред с другото, с кръвоизлив в мозъка.

Въпреки това, освен алергичните хора би трябвало да заобикалят ягодите. Тези плодове могат да раздразнят чревната лигавица – всичко това е поради дребните семки, които съдържат. Ето за какво за ягодите би трябвало да се грижат пациенти, страдащи от синдром на раздразнените вътрешности и улцерозен колит. Тези плодове също не са потребни за тези, които лекуват стомашно-чревен рефлукс. В остатък, ягодите вредят и на хората, които употребяват бета-блокери (лечебни субстанции, които блокират бета-адренергичните рецептори в тялото).

Популярните плодове са богати на калий и хората, приемащи тези медикаменти, би трябвало да заобикалят артикули, които са източник на този детайл.

Но освен хората, страдащи от характерни болести, би трябвало да внимават с ягодите. За страдание, тези вкусни и сочни плодове дълги години са преди всичко в листата на най-замърсените растения с пестициди.

Ягодите постоянно съдържат боскалид, химикал, употребен за битка и попречване на гъбички, както и карбендазим и пираклостробин (които работят по сходен начин). При изключително чувствителни хора тези химични субстанции могат да причинят стомашни болести – повръщане, диария, коремна болежка. От своя страна, насъбрани в организма с годините, те могат да провокират развиване на съществени болести и неприятни неразположения (включително проблеми с плодовитостта).

За да сте сигурни, че ягодите, които ядем като десерт през летните следобеди, са цялостни с витамини и минерали, а не с фунгицидни химикали, изберете плодове от благонадежден източник.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР