“С удовлетворение отбелязваме, че дългоочакваното възстановяване на работата на Търговския

...
“С удовлетворение отбелязваме, че дългоочакваното възстановяване на работата на Търговския
Коментари Харесай

БСК с гневна позиция и редица въпроси относно Търговския регистър

“С задоволство означаваме, че дълго чаканото възобновяване на работата на Търговския указател е реалност. Заедно с това, факт са и множеството въпроси без отговор! Преди всичко, към момента не е ясно дали цялата съществуваща в регистъра информация е възобновена и дали е обезпечена нейната конфиденциалност”. Това обявиха в своя позиция по отношение на проблемите с най-важната икономическа база данни в страната от последния месец от Българската стопанска камара (БСК).

От организацията подчертават, че в продължение на половин месец институциите са били в безспорна неспособност да упражняват пълномощията си “в една толкоз значима сфера на публичния живот, каквато е комерсиалната регистрация” и е липсвал работещ механизъм за практикуване на правата и отговорностите на жителите и юридическите лица, които другояче са обезпечени и изисквани от Конституцията и законите на страната.



“За следващ път в обстановка на рецесия дейностите на страната бяха неубедителни, палиативни, пожарогасителни, а обяснението е „ механически проблем “. За голямо страдание, обществената полемика (вкл. в пленарната зала на Народното събрание) се концентрира върху търсенето на провинен, а не върху търсенето на аргументите за казуса. Виновни сигурно има и те би трябвало да понесат съответната отговорност – освен политическа, а административна и наказателна! Но доста по-същественият въпрос е по какъв начин страната ще подсигурява, че сходни сривове няма да се случват в бъдеще и че публичните системи и регистри са надеждно защитени”, категоричени са от БСК и прибавят, че случилото се с Търговския указател надалеч надвишава обяснението за съществуването на механически проблем.

Според представителите на бизнеса възпрепятстването на оперативната активност и опцията за приемане на информация от страна на юридическите лица е невиждано, както и това “държавен орган да отхвърля да приема заявки за даване на услуги”.

“Остойностяването на претърпените вреди и пропуснатите изгоди е на практика невероятно. Още по-трудно обаче е остойностяването на срутва на доверието на обществото към способността на страната да подсигурява сигурността на осведомителните масиви, които съхранява, и да упражнява надзор по спазването на личните си правила. Случилото се с Търговския указател слага под въпрос въобще действието на държавните осведомителни системи, построяването на Електронното държавно управление и гарантирането на сигурността на данните, а оттова – сигурността на жителите и фирмите”, считат от БСК.

Бизнес организацията желае и отговори на три съществени въпроса – какви са аргументите за срутва, кои са виновниците и каква отговорност ще понесат, както и какви ограничения ще бъдат приложени за гарантиране на сигурната и безаварийна работа на държавните осведомителни масиви

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР