С церемония за полагане на символична първа копка днес бе

...
С церемония за полагане на символична първа копка днес бе
Коментари Харесай

Започва строителството на граничен пункт Рудозем - Ксанти

С гала за полагане на алегорична първа копка през днешния ден бе даден старт на строителството на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем - Ксанти. Началото на построяването на Граничен контролно-пропусквателен пункт при Рудозем сбъдва фантазията на няколко генерации родопчани от двете страни на границата. Това показаха представители на българските и гръцки институции, ангажирани в плана за разкриване на граничен пункт, отлаган в продължени на десетилетия.

Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем - Ксанти е последният от трите пункта, за отварянето на които бе подписано българо-гръцко съглашение през 1996 година За сполучливия старт на строителството бе отслужен водосвет от духовник Запрян Шиков и прозвуча молитва от регионалния мюфтия Неджми Дъбов, заяви Българска телеграфна агенция.

Строителството на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем - Ксанти е част от осъществяването на огромен българо-гръцки план по Програмата за съдействие "ИНТЕРРЕГ V- А Гърция - България " 2014-2020 година Обектът би трябвало да бъде въведен в употреба на 18 декември 2020 година

Граничният пункт Рудозем - Ксанти е ситуиран на кулоар Пловдив - Смолян - Рудозем - Ксанти, който е част от разширената европейска мрежа. Съгласно подписаната конвенция се планува за прекосяване на всички типове транспорти и товари. Проектирани са пространства и за българските, и за гръцките управляващи за граничен и митнически надзор, както и за инспекция на товари и пасажери. Пунктът се планува да е ситуиран на повърхност към 60 дка, съгласно данни на регионалния шеф. Ще се построява и подходен път, който да обезпечи достъпът до самия граничен пункт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР