С церемония пред паметника "Вестителят на свободата" в местността "Калето"

...
С церемония пред паметника "Вестителят на свободата" в местността "Калето"
Коментари Харесай

Враца отбеляза тържествено 140 години свобода /снимки/

С гала пред паметника "Вестителят на свободата " в местността "Калето " над Враца през днешния ден бе маркирана 140-ата годишнина от освобождението на града от османска власт. По време на церемонията бяха припомнени събитията от 1877 година, когато се възвестява краят на героичната борба на отряда на генерал-майор Николай Степанович Леонов.
Водосвет-молебен беше отслужен от врачанския митрополит Григорий, а преди този момент хората събрали се на честването станаха очевидци на възстановка на вестта за освобождението.
"Трябва да тачим, да почитаме и да почитаме паметта, героизмът и мъжеството на тези, които са обичали толкоз доста България, че да дадат живота си за нея ", сподели в словото си кметът на община Враца Калин Каменов.
В знак на респект и благодарност, пред паметника, отдаден на тръбача Иван Петлак, възвестил свободата на града, бяха поднесени венци и цветя.
По остарял жанр Враца е освободена на 28 октомври 1877г. след престрелка сред съветски и турски елементи. Победоносното съветско войнство влезнало във Враца отпред с ген. Леонов. Преданията гласят, че от най-високото място над Враца в 12.30 часа, със своята тръба казакът Петлак, възвестява свободата. Сигналът се чува и до през днешния ден. Всяка неделя, тъкмо в 12.30 ч. се разнася над Враца откъм Хижата.
Паметникът на мистериозния вестител на свободата е открит на 10 ноември 1961 година по план и осъществяване на скулптора Владимир Цветковски и проектант Стоян Дончев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР