С триумфалното изслушване на Мария-Габриел, смяната на комисарите на Унгария

...
С триумфалното изслушване на Мария-Габриел, смяната на комисарите на Унгария
Коментари Харесай

Изтече срокът за оставка на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, той се мотае

С триумфалното чуване на Мария-Габриел, промяната на комисарите на Унгария и Румъния поради имотни проблеми, новата Европейска комисия (ЕК) стартира своята работа. Старият състав на органа си отива най-късно до 17 октомври, когато ще се организира Европейски съвет с всички министър председатели. Тогава се чака да имаме нова комисия. Преди 4 месеца правосъдният министър Данаил Кирилов самичък даде обещание да подаде оставка при положение, че мониторингът върху България не падне до края на отминаващата Европейска комисия. Специалният режим за страната ни освен не е паднал, само че никой не желае да го маха. Нещо повече, Франция даже съобщи, че мониторингът би трябвало да се разшири и да бъде върху всички страни членки на Европейски Съюз. Наблюдението върху България в границите на Механизма за съдействие и инспекция остава. Така Кирилов самичък си подписа присъдата, а срокът за подаване на оставка пристигна.
Припомняме, че Кирилов стана правосъден министър след гръмката оставка на на Цецка Цачева, която се оказа забъркана в Апартаментгейт пролетта. Парадоксално той я размени, макар че е бил освен юрист, само че и съучастник в адвокатската фирма Пенков, Марков и сътрудници, която пази ползите точно на забърканата в абсурда строителна компания Артекс Инженеринг. Видният ГЕРБ-ер Кирилов в действителност стартира политическата си кариера си като общински консултант в София от Българска социалистическа партия. Пребоядисването му съответствува със старта на работата му във въпросната адвокатска фирма. Още от встъпването си служба като началник на правната комисия Народно събрание приема ремонти в Закон за устройство на територията, които облагодетелстват "Артекс ".
Настоящият правосъден министър, непосредствен до Цветан Цветанов, се слави и с поредицата си от правни парадокси, които е сътворил заемайки високите си длъжности. Един от последните образци са поправките в закона за изборите, които провокираха скандал. Те бяха препоръчани от Кирилов тогава в качеството му на шефа на правната комисия в Народно събрание. След шума към измененията, той самичък си отдръпна поправките малко преди те да стигнат до Държавен вестник.
"Ако не отпадне мониторингът до края на тази Европейска комисия, ще показва оставката си като министър на правосъдието”, бяха думите на Кирилов на 13 юни т.г. Още в края на юни обаче с голямо болшинство: 51 против 16 гласа, Съветът на Европа одобри отчета, с който се упорства да продължи мониторингът на България по 6 тематики, което беше явен знак за рухване на министърската глава.
Сега, когато съставът на новата комисия е реалност, остава Кирилов да си спомни за заканата си от преди 4 месеца и да удържи на думата си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР