С тиква може да се приготви супа, основно ястие и

...
С тиква може да се приготви супа, основно ястие и
Коментари Харесай

Как да сготвим тиква

С тиква може да се подготви чорба, главно ядене и десерт. За да извършите чорба от тиква, са нужни следните артикули: 400 грава тиква, 200 грама картофи, 1 глава лук, сметана за сервиране, сол и черен пипер на усет, магданоз.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва, към него се прибавя тиквата, нарязана на ситно, и се запържва напълно леко. Добавят се нарязаните на кубчета картофи и всичко се залива с вряла вода. След като тиквата и картофите омекнат, се пасират, прибавят се сол и черен пипер, поръсва се с магданоз. При сервиране се прибавя 1 супена лъжица сметана във всяка паница.

С тиква се подготвя ефектно ядене – месо с гъби в тиква.

Необходими артикули: тиква към 3 кг, 1 кг картофи, половин кг свинско месо, 2 глави лук, 2 моркова, 200 грама печурки, сол на усет, магданоз за поръсване.

 Супа от тиква

Тиквата би трябвало да е кръгла, леко сплескана, с цел да влезе елементарно във фурната. Срязва се капачето, с лъжица се изважда меката част, като се оставят стени с дебелина три сантиметра. Тази тенджера от тиква, както и капачето, се пекат на фурна към 40 минути.

В това време се почистват и леко се запържват картофите, нарязани на едро, запържва се и нарязаното на едри части месо. То се поръсва със сол, прибавят се ситно нарязаните глави лук и настърганите моркови.

Гъбите се запържват настрана. В картофите се прибавя половин литър вода, оставя се да кипнат и се прибавя месото. Задушава се 10 минути. В тиквата се поставят картофите с месото и лука, по-късно гъбите, долива се вряла вода, в случай че е належащо, и при потребност – още сол.

Тиквата се покрива с капака и се пече половин час. Сервира се в огромна паница, като в нея се поставя цялата тиква. Преди сервиране супата се поръсва с нарязан магданоз.

 Тиквен чийзкейк

С тиква се подготвя гальовен тиквен чийзкейк. Необходими артикули: една чаша захар, щипка канела, 1 супена лъжица уиски, 150 грама масло, щипка сол, 2 чаши натрошени бисквити, 250 грама печена тиква без кората, 2 яйца, половин чаена лъжичка ванилова захар, 1 супена лъжица сметана, щипка индийско орехче, 100 грама извара, половин чаша орехи, 200 грама маскарпоне или крема сирене.

Орехите се смилат и се смесват с натрошените бисквити, захарта и маслото. Полученото тесто се поставя във форма, авансово намазана с масло, като се издигат стени в профил и тестото се изравнява с намокрени във вода ръце. Оставя се за 1 час в хладилника.

Фурната се нагрява до 170 градуса. Печената тиква се намачка на пюре, прибавят се яйцата, сметаната, половината захар, уискито и ваниловата захар.

Останалата захар се смесва с канелата, индийското орехче и солта. Добавят се изварата и маскарпонето. Разбива се с миксер, до момента в който не стане пухкава.

Разбиването продължава и се прибавя тиквеното пюре. Тестото се изважда от ледник, залива се с тиквената примес и се пече 50 минути. След изключването на фурната чийзкейкът се оставя на отворена малка врата, до момента в който изстине. Чийзкейкът се оставя за четири часа в хладилника.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР