С тържествено заседание днес започва работа новоизбраното 48 Народно събрание.

...
С тържествено заседание днес започва работа новоизбраното 48 Народно събрание.
Коментари Харесай

Начало на 48-ото НС: Как започна първият работен ден на депутатите

С тържествено съвещание през днешния ден стартира работа новоизбраното 48 Народно заседание. В него влизат седем политически обединения, от които една нова.

В първия си работен ден депутатите ще изберат ръководител и управление на Народното събрание. По решение на болшинството партии в новия парламент, на тържественото разкриване не бяха поканени да участват посланиците на Русия и Беларус. От парламентарната тирубна президентът Румен Радев ще направи послание към народа и новоизбраните народни представители.

Една от първите задания на новия прламент ще бъде изборът на ръководител. Обявените досега кандидатури са четири.

Най-голямата партия в новия парламент ГЕРБ-СДС разгласи, че ще номинира някогашния транспортен министър Росен Желязков. Той е правист по обучение, бил е основен секретар на Министерския съвет, както и секретар на Столична община.

Бившите ръководещи от „ Продължаваме промяната ” още веднъж ще заложат на Никола Минчев. Той беше ръководител на предходния парламент, само че бе свален с гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане ". Малко по-късно бе свалено и държавното управление на Кирил Петков.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще предлагат за ръководител на Народното събрание Кристиан Вигенин. Той е бил депутат седем пъти, като четири пъти е бил заместник-председател на Народното събрание.

„ Възраждане ” издигнаха за поста ръководител на 48-ото Народно заседание Петър Петров.

Държавният глава Румен Радев ще направи послание към народа и новоизбраните депутати. Гости на тържественото съвещание на новия парламент ще бъдат също вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър председател Гълъб Донев и членовете на служебното държавно управление.

Поканени са представители на Конституционния съд, на правосъдната власт, на разнообразни държавни институции, на дипломатическия корпус и на записаните в страната вероизповедания. Към предходните президенти и ръководители на Народното събрание също са отправени предложения да бъдат посетители на първото съвещание.

Служебното държавно управление е подготвило план на бюджет, който депутатите в новото 48 Народно заседание да прегледат. Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Най-важният въпрос в този момент е да се сформира съдружно болшинство и да се избере държавно управление, което да ръководи страната ", съобщи Донев.

" Полагаме всички старания да градим мостове. "

Това съобщи претендентът за ръководител на Народно събрание Росен Желязков, съобщи БГНЕС.

" Намеренията ни са с първия мандат да образуваме задоволително болшинство за кабинет, който да реши националните проблеми ", добави Желязков.

Президентът Радев отново прикани депутатите да следват препоръките на Св. Йоан Рилски и прикани към примирение.

Днес се отбелязва Свети Йоан Рилски, който е небесен настойник на България.

" Надявам се да има повече разсъдък, въпреки всичко сме се събрали, с цел да работим. Това съобщи Христо Гаджев от ГЕРБ, минути преди първия пленарен звънец на новото 48-мо Народно събраниe.

Гаджев означи, че постоянно в Народното събрание първата мощ излъчва ръководител и по-късно се организира гласоподаване. “Ще забележим декларацията на останалите политически групи “, добави той.

" Влизаме с ясната настройка, че ще бъдем градивна съпротива ", сподели някогашният министър председател от Политическа партия Кирил Петков на влизане в Народното събрание.

" Ще следим безусловно деликатно за всеки лев на данъкоплатеца ", заявитой.

" Ако мислим за България, би трябвало да има държавно управление. "

Това съобщи депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Пеевски съобщи, че главната задача на новоизбраното 48 Народно заседание е да направи по този начин, че хората да живеят по-добре.

„ Моята обосновка е да работя за моите гласоподаватели, които са ми дали своят вот доверие “, добави той.

Костадин Костадинов не се изправи на крайници, когато звучеше химнът на Европейския съюз, до момента в който всички останали бяха станали.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР