На 22 май /сряда/ от 10.00 часа в акваторията на

...
На 22 май /сряда/ от 10.00 часа в акваторията на
Коментари Харесай

Симулация на сблъсък на два кораба по р. Дунав ще има утре при Русе

На 22 май /сряда/ от 10.00 часа в акваторията на Пристанищен терминал „ Русе-Запад “ /речен км. 496,300/ ще се организира взаимно обучение „ Дунав 2024 “. То се провежда по предписание и под управлението на регионалния шеф Драгомир Драганов и е ориентирано към проиграване и инспекция актуалността на Областния проект за отбрана при бедствия в частта му, касаеща характерна заплаха от нефтени разливи, зародили при произшествия, свързани с корабоплаването по река Дунав и/или бреговата инфраструктура. Целта е да се усъвършенства координацията и взаимоотношението сред всички институции при възможна нужда от ограничение и очистване на нефтен разлив.

По време на учението се планува да се направи симулация на случай, породен от стълкновение при разминаване сред индивидуален моторен транспортен съд и моторен транспортен съд, тласкащ танкер-баржа в акваторията на пристанище Русе при речен км. 497,000. В резултат на злополуката ще се е получила пробойна в региона на товарното помещение на танкер-баржата, което е довело до приключване на част от товара – дизелово гориво. За задачата се планува в реката да се спуснат бонови заграждения, които да предотвратят по-нататъшно замърсяване. Ще бъде оповестено и отчасти бедствено състояние.

„ Подобни мероприятия са доста значими, тъй като дават опция да се види къде има слаби звена в организацията и при настъпване на вероятно сходно събитие да можем да ги отстраним и да реагираме по най-правилния метод “, разяснява Драганов. В рамките на учението ще се организира и здравна евакуация на потърпевшо лице. Важно е да се означи, че по време на учението няма да се подхващат никакви действия, водещи до действително замърсяване на реката.

Преди дни се организира и теоретична щабна подготовка, в която участваха всички институции от единната избавителна система и ведомствата, имащи отношение при възникването на спешни обстановки по р. Дунав, общинските администрации Русе и Сливо поле и експерти по отбрана на популацията към тях и на компания „ Булмаркет груп “ АД. В утрешното обучение се планува присъединяване още на: Главна дирекция „ Аварийно-спасителна активност “, дирекция „ Речен контрол “ – Русе, Изпълнителна организация „ Проучване и поддържане на река Дунав “, „ Поддържане чистотата на морските води “ АД – гр. Варна, Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “, Регионална дирекция „ Гранична полиция “, Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ Центъра за незабавна здравна помощ “, Изпълнителна организация „ Морска администрация “, Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “, Районен център 112 и други способени институции. На мястото на събитието за безпроблемното му протичане ще бъдат също заместител регионалният шеф Георги Георгиев и основният секретар на Областната администрация Ирена Тодорова.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР