С шествие-поклонение бе отдадена почит на жертвите в концлагера Слънчев

...
С шествие-поклонение бе отдадена почит на жертвите в концлагера Слънчев
Коментари Харесай

С шествие-поклонение бе отдадена почит на жертвите в концлагера край Ловеч

С шествие-поклонение бе отдадена респект на жертвите в концлагера „ Слънчев бряг ” край Ловеч. То потегли от центъра на града и стигна до каменната кариера - мястото на лагера.

Поклонението, което се провежда всяка година, стартира с панихида, отслужена пред дребния параклис и паметните плочи, които припомнят за случилото се там от 1959 до 1962 година и за жертвите на режима. Присъстваха евродепутати, общинското управление, представители на политически партии, жители от цялата страна и близки на хората, намерили гибелта си там. Те сервираха венци и цветя.

„ Днес сме се събрали още веднъж да почетем почтените жертви на комунистическия режим в България. Ние сме в дълг към младите генерации на страната ни. Това, през което са минали няколко генерации българи след 9 септември 1944 година, тези премеждия доста младежи не ги знаят. Затова са в дълг и българските учители, и просветителните системи “, съобщи евродепутатът Андрей Ковачев. Той добави, че в никакъв случай не би трябвало да забравяме какво се е случвало, би трябвало да предаваме паметта за предишното на младите, с цел да не се повтаря в никакъв случай.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова напомни какво се е случвало в концлагера „ Слънчев бряг “. „ Това място носи всички белези на една нечовешка, жестока борба. Носи спомените за мъченията от политическата машина, която се опитваше да смаже инакомислещите хора, несъгласните с режима. На това място с голи ръце пандизчиите, изпратени тук, копаеха тази земна маса, пренасяха я до ж.п. линията и я товареха във вагонетки. На това място те вършиха в действителност дълбока яма, само че тя бележи върха на мъжеството, силата, куража, тъй като тези хора дръзнаха да се опълчват на тоталитарния режим “, съобщи Маринова.

Лагерът " Слънчев бряг " е бил основан от Централен комитет на Българска комунистическа партия през април 1959 година след закриването на този в Белене. Първоначално в него са настанени 166 рецидивисти оттова, само че след това, без съд и присъда, са заточени стотици политически съперници на режима, земеделци и елементарни жители. На непостижим труд, зверства, мъчения и убийства са подложени над 1500 души. 155 от тях умират, а по-късно телата им изчезват безследно. Лагерът е закрит в края на март 1962 година, откакто избягал пандизчия споделя за зверствата там.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР