С нови животни и голям брой посетители посреща новия сезон

...
С нови животни и голям брой посетители посреща новия сезон
Коментари Харесай

Нови животни радват посетителите на зоологическата градина в Ловеч

С нови животни и огромен брой гости посреща новия сезон ловешкият зоопарк, който е втори по величина в страната.

Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция шефът доктор Ивайло Станков. По думите му огромен интерес съставляват двойка двугърби камили - петгодишният Айвън и четиригодишната Блага, пристигнали от Зоологическата градина във Варна.
 Българска телеграфна агенция

 Българска телеграфна агенция
От управлението на зоопарка се надяват скоро камилите да ги зарадват с ново потомство. Компания на новодошлите прави и едногърбата камила Либия, която обаче към този момент е на напреднала възраст.
 Българска телеграфна агенция

 Българска телеграфна агенция
Сред новите жители на зоопарка са огромно многообразие от птици, неми гъски, лебедоподобни гъски, токачки, новородени муфлони и елени лопатари. Още на влизане в зоопарка гостите се посрещат от свободно движещите се виетнамски прасенца, които са безобидни и радват децата.
 Българска телеграфна агенция
Традиционно най-интересни за децата са също маймуните и хищниците. В зоопарка има към 500 животни.

За всички тях е подсигурена задоволително храна и грижа . Дори земеделските производители от Ловеч са изявили предпочитание да дарят храна, а обезпечените средства от Общината за нея да отидат за създаване на нови заграждения за животните, които да отговорят на европейските условия, уточни Станков. 
 Българска телеграфна агенция
Той съобщи още, че продължава договорът с ловешкия затвор - лишени от независимост да оказват помощ за поддръжката в зоологическата градина, защото средствата не стигат за това.
 Българска телеграфна агенция
„ Тъй като зоопаркът е общинска благосъстоятелност, средствата за него се обезпечават от бюджета на Общината. Това е втората по величина зоологическа градина в страната, т. е. нужни са много средства “, добави шефът.

В зоопарка през годините са се отпускали средства за поддръжка и за повърхностни ремонтни действия. „ За страдание, надалеч сме от европейските условия и от това зоопаркът да бъде на най-високо равнище. Искрено се надявам, че за в бъдеще това нещо Общината ще го реализира “, сподели още Станков и добави, че 70 % от посетителите на зоопарка са от други общини.
 Българска телеграфна агенция
Във връзка с желанието на няколко управления на Общината и желанието на ловчалии за повсеместен ремонт на зоологическата градина, кметът на Ловеч Страцимир Петков е подписал административен контракт за даване на безплатна финансова помощ по план „ Техническа помощ за вложения в зоопарк Ловеч “, финансиран по стратегия „ Околна среда “, заяви заместник-кметът на общината доктор Алдин Начков.

Проектът планува правене на стратегически документи за действието и развиването на зоопарка. Целта е да се обезпечи подготовка на Община Ловеч за следващо финансиране за ремонт и реорганизация. 

Безвъзмездна финансова помощ е близо 190 хиляди лв..  От Общината не се ангажират със периоди по кое време действително зоопаркът ще придобие европейски тип, само че и в този момент той се радва на огромен посетителски интерес.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР