С решение на Светия Синод на Българската православна църква от

...
С решение на Светия Синод на Българската православна църква от
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на християнското семейство

С решение на Светия Синод на Българската православна черква от 1929 година празникът Въведение Богородично в България се празнува и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се юноша.
Семейното вървене на черква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и припомня на татковци и майки за духовните им отговорности към децата. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Представени на Бога, те ще порастват благочестиво в смирение към родителите си и непорочност на нравите.
В българските обичаи встъпление Богородично се е чествал в доста стеснен кръг – единствено с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали дружно в храма, с цел да измолят за фамилията си здраве и снизхождение.
След това в дома, събрани към огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна манджа, чествали – с изключение на празника Въведение Богородично – и хубавичко връзка между тях. Масата оставяли неразтребена, с цел да пристигна Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР