С решение на правителството , по предложение на министъра на

...
С решение на правителството , по предложение на министъра на
Коментари Харесай

Държавата ще купува дълга на Топлофикация София

С решение на държавното управление, по предложение на министъра на енергетиката, страната може да придобие вземания на " Български енергиен холдинг " ЕАД и " Булгаргаз " ЕАД от " Топлофикация София " ЕАД с номинален размер до 1, 6 милиарда лева цена, избрана от самостоятелен оценител, при съблюдаване на законодателството в региона на държавните помощи. Това изненадващо предлага държавното управление в законопроекта за държавния бюджет за следващата година, който към този момент е импортиран в Народното събрание.
В първичния вид на проектозакона за Бюджет 2024  сходна наредба липсваше. Няма изясненост от кое място се появява тази голяма сума от 1.6 милиарда лева отговорности на " Топлофикация София ".
По-рано тази година служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че столичната топлофикация е изплатила в интервала септември 2022 година - април 2023 година 640 млн. лв. от своите отговорности към " Булгаргаз ". Топлофикационното сдружение към момента дължи 695 млн. лв. на публичния снабдител към 30 април 2023 година. Очакванията на министъра на енергетиката бяха до 1 юли, т.е. до края на регулаторния интервал, тези отговорности да намалеят до 640 млн. лв..
На няколко пъти до момента е била стартирана концепцията страната да покрие хроничните отговорности на общинското сдружение " Топлофикация София " като придобие дял в него. От законопроекта за бюджет 2024 не излиза наяве дали тази скица ще бъде приложена. Няма информация и в тригодишната бюджетна прогноза, която съпътства бюджета.
Посочва се само, че за заплащанията по придобиването на вземанията на столичното парно Министерският съвет ще извърши промени по бюджета на Министерството на енергетиката за сметка на централния бюджет по реда на Закона за обществените финанси.
През ноември 2022 година тематиката за борчовете на общинското предприятията отново бяха гореща тематика. От БСП-София упорстваха, че единственото избавление е топлофикацията още веднъж да стане държавно сдружение - против вдишване на отговорностите от бюджета, с цел да може да получи финансиране по Плана за въззстановяне и резистентност.Тогава шефът на " Топлофикация- София " призна, че се чака в края на отоплителния сезон отговорностите да надвишават 1.5 милиарда, от които 750 млн. лева към  " Булгаргаз " и над 800 млн. към БЕХ. ще доближат 750 млн. лв., а към Българския енергиен холдинг (БЕХ) - над 800 млн. лв.. Това бе една от аргументите столичните общинари да гласоподават разкриване на процедура за намиране на външен вложител. Но развиване няма.  При отговорности от над 1.5 милиарда лв. обаче мъчно ще се откри инвестотир, който да поеме 1.6 милиарда отговорности и да влага още толкоз в модернидацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР