С разширението на газохранилището „Чирен“, с интерконекторните връзки и с

...
С разширението на газохранилището „Чирен“, с интерконекторните връзки и с
Коментари Харесай

Борисов: На практика вече усилено се работи по Три морета

С разширението на газохранилището „ Чирен “, с интерконекторните връзки и с присъединяване на страната ни в терминала за полутечен газ България на процедура към този момент интензивно работи по самодейността „ Три морета “. Докато другите още приказват, ние към този момент строим и построяваме. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на днешното държавно съвещание, на което изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов рапортува развиването на три основни енергийни планове.

„ Тази седмица стартирахме социална поръчка за доставка на съоръжение и създаване на интерконектора България-Сърбия. На територията на България е 62 км. Стойността за тази социална поръчка е към 144 млн. лева “, съобщи Малинов. Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ посочи още, че в границите на актуалната седмица се откри и социална поръчка за правене на работен план за замяна на надземното съоръжение на газовото вместилище „ Чирен “.

„ То е извънредно значим детайл от газопреносната инфраструктура на страната, ще даде още по-голяма опция за диверсификация и за обезпечаване сигурността на доставките и енергийната сигурност “, добави Владимир Малинов. Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ рапортува също, че след решението на Комисия за защита на конкуренцията, „ Булгартрансгаз “ към този момент е пълновръстен акционер и участник в терминала за полутечен природен газ на територията на Гърция.

„ Това са три значими плана, и трите са подкрепени от Европейска комисия като планове от общ интерес. Те са подкрепени от всички наши сътрудници и доста ще допринесат за сигурността на България. С реализацията им България ще затвърди своята роля на газовата карта на Европа и ще продължи да бъде един предвидим сътрудник и незаобиколим фактор “, означи Малинов.

„ Проектите са извънредно значими и за нашите съседи, на които даваме същите тези благоприятни условия, които има и България “, уточни от своя страна министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът посочи, че разширението на газовото вместилище „ Чирен “ с потенциал до над милиард куб. метра газ е обвързвано и с българската инвестиция в терминала за полутечен газ в Гърция, както и с интерконектора с Гърция. „ С интерконекторите България може умерено да каже към този момент, че газовият хъб Балкан го има и ние сме главен разпределител в тази сфера “, добави в умозаключение министър-председателят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР